В пламъка на свещите горят диамантени частици

Причината за магическия блясък на светлината от свещите са милионите диамантени частици, които горят в пламъка, установиха шотландски учени.

Изследователите от университета Сейнт Андрюс открили, че всяка секунда при горенето на свещ се създават около 1,5 милиона миниатюрни диамантени наночастици. Те направили откритието при изследвания на пламъка от запалването на природен газ и на дърво. Проф. Уцзун Чжоу, който ръководил изследването, съобщи, че ако бъде открит начин за изолиране на частиците, това може да доведе до нови методи за производство на диаманти.

Блещукащата светлина от горенето на свещите е била сравнявана с диаманти от философи и учени, включително от Майкъл Фарадей. Предишни изследвания показаха, че въглеводородни молекули в долната част на пламъка на свещта се превръщат във въглероден диоксид за времето, докато стигнат до горната част, но не беше известно какво точно се случва между тези два момента. След като изолирал частици от центъра на пламъка за първи път, д-р Чжоу открил частици от всички четири известни форми на въглерода, включително диамант. “За съжаление диамантените частици изгарят в процеса и се превръщат във въглероден диоксид, но това ще промени завинаги представата ни за свещите. Моето изследване показва, че е възможно да видим диаманти в пламъка, но то също така ни дава възможност да помислим дали няма друг начин за създаване на диаманти”, обяснява изследователят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*