В Аризона ще облагат с данък дебелите

Пълните жители на американския щат Аризона в скоро време могат да бъдат обложени с данък “нездравословен начин на живот”.

Нестандартната и дори скандална идея е на губернатора на щата Дженис Бруър. Според нея човек, водещ нездравословен начин на живот, рано или късно попада под медицински грижи, а това струва на щата пари. Освен дебелите данък ще плащат и пушачите – поради същите причини. Предвижда се налогът да е в размер на около 50 долара годишно. “Ако не желаете да промените начина си на живот, с оглед на това, че поддръжката на вашето здраве струва немалко на щатския бюджет, то редно е и вие да участвате в здравното финансиране”, отбелязва Моника Къри, зам.-директор на държавната здравна програма Medicat в Аризона.

По данни на американския Национален център по контрол и превенция на заболяванията, през 2009 г. от затлъстяване са страдали 25% от жителите на Аризона. Пушачите са по-малко – близо 16%, но данните са от 2005 г. Това означава, че, ако бъде въведен, данъкът ще удари близо 762 хил. аризонци. Сред противниците на проектозакона е и сенатор Кристин Синема, която нарича идеята “не просто нелепа, но и неморална”: “Има хора, които не са виновни за наднорменото си тегло, като например страдащите от диабет. Все едно да започнеш да глобяваш инвалидите за това, че пречат на пешеходците, понеже се придвижват с инвалидни колички”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*