Адронният колайдер е първата машина на времето

Ако най-новата теория на Том Уейлър и Чуй Ман Хо се окаже вярна, Големият адронен колайдер, който е най-големият ускорител на частици в света, открит през изминалата година, ще се окаже първата машина на времето в историята на човечеството, пишат медиите в САЩ.

“Нашата теория е много дълга”, заяви Уейлър, който е професор по физика в американския университет “Вандърбилт”. “Тя обаче не нарушава нито един закон на физиката или експериментална норма”, посочи още американският учен. Една от главните цели на Големия колайдер е да открие неуловимия Хигс бозон- хипотетичната масивна скаларна елементарна частица, с която учените обясняват защо протоните, неутроните и електроните имат маса. Ако тестовете на адронния ускорител се окажат успешни и се създадат Хигс бозони, някои експерти предполагат, че ще се появят втори частици, наречени Хигс синглети. Според твърденията на Уейлър и Хо тези частици ще притежават способността да прескачат към пето измерение, а от него да преминават напред или назад във времето.

“Едно от най-привлекателните неща в този начин за пътуване във времето е фактът, че той избягва всички парадокси”, отбелязаха учените. “Тъй като пътуването във времето е достъпно единствено за тези частици, не е възможно човек да се върне в миналото и да убие собствените си родители, преди да се роди, например. Въпреки това, ако изследователите открият начин да контролират производството на Хигс синглети, те може би ще могат да изпращат съобщения до миналото или бъдещето.

Вашингтон / САЩ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*