Начало » Здраве » Защита на бебешките очи от ултравиолетовата соларна радиация

Здраве


Защита на бебешките очи от ултравиолетовата соларна радиация Защита на бебешките очи от ултравиолетовата соларна радиация

28 Юни 2017 Константина Куфалас   |  Коментари [0] Категория › Здраве

   increase  decrease

Ултравиолетовата (UV) радиация от слънчевата светлина се свързва с много офталмологични проблеми, като катаракта и дегенерация на макулата. Изследователи казват, че колкото по-дълго сте изложени на вредните слънчеви ултравиолетови лъчи, толкова e по-голям рискът от нарушения и проблеми с очите и от болести, които застрашават зрението.

Според проучвания през живота на човек половината от излагането на ултравиолетова радиация се случва до 18 годишна възраст, защото като деца ние прекарваме повече време на вън. При децата лещата на окото е по-тънка и позволява повече ултравиолетови лъчи да проникнат в окото, които оставят сериозни последици върху ретината. Тези фактори правят носенето на слънчеви очила, които блокират UV радиацията, много важно за всички деца и бебета, когато са навън. От възраст 6-12 месеца, когато бебетата могат да бъдат излагани на слънце, може да започнат да носят очила.

Роговицата блокира повечето UVB лъчи, които влизат в окото, но прекомерното излагане на UVB може да причини сериозно и болезнено „Слънчево изгаряне“ на роговицата, наречено фотокератит. Oкуражавайте децата си да носят слънчеви очила дори в облачно време, защото UV лъчите преминават през облаците.

Детските слънчеви очила трябва да предпазват 100% както от типа UVA, така и UVB радиацията. Качеството да абсорбира ултравиолетовата радиация е нещо съвсем различно от цвета на лещата. Също важен момент е очилата да пасват добре, за да осигурят максимална защита.

И по-точно препоръчително е да: Имат нечупливи лещи със 100% защита. За най-добри се смятат поликарбонатните, те са 10 пъти по-здрави от пластмасата, осигуряват 100% UV защита и имат маркировка CE. Лека рамка с максимално пасване на лицето. Слагането на очила на тази възраст е изключително критично и трудно за постигане. Ние избрахме продукти, които следват анатомията на лицето на бебето и не оставят открита околоочната зона с мека пластмасова рамка, която не се чупи. Може да ги разгледате тук: www.Reia.bg

Рамките се отварят над 90 градуса. Това осигурява правилно поставяне на рамката и намалява риска от падане и счупване на очилата когато децата тичат или играят интензивно.

За по-добра защита е хубаво децата да носят шапка с широка периферия заедно с очилата когато са дълго време на вън. Според изследвания шапка, която прави сянка на очите и лицето може да намали проникването на половината UV радиация.

От: Константина Куфалас, Хирургичен Офталмолог и президент на Гръцката асоциация за вътреочни импланти и рефрактивна хирургия.

Прочетено: 3877 пъти 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.