Виртуозните музиканти от Щраус Оркестра Виена плениха българската публика

Два часа с прекрасна музика подариха на българските си почитатели виртуозните музиканти от Щраус Оркестра Виена.

Световноизвестният оркестър, който гостува за първи път у нас, прикова вниманието на зрителите, изпълнили Зала 1 на НДК, още с първото си великолепно изпълнение на увертюрата от най-известната оперета на Йохан Щраус-син “Прилепът” и успя да го задържи до самия край на концерта. Музикантите изпълниха пред българската публика едни от най-прочутите произведения на Йохан Щраус-син, сред които фрагменти от оперетите “Прилепът”, “Виенска кръв”, “Нощ във Венеция”. Прозвучаха и творби на по-малко известни композитори като Франц Лехар, Емерих Калман и Роберт Щолц.

Публиката слушаше в захлас и бурно аплодираше всяко едно изпълнение на великолепните музиканти, които излязоха от рамките на строгия симфоничен оркестър, благодарение най-вече на своя изключителен диригент Петър Гут , който често отдаваше предпочитание на цигулката пред диригентската палка. А при изпълнението на валса на Щраус-младши “Вино, жени и песен” маестрото, който през цялото време общуваше с публиката на руски език, се вживя в ролята на келнер и започна да обстрелва зрителите с тапи за шампанско чрез специално пригоден уред. След изпълнението той разкри, че е успял да опита от българското вино и вече е негов голям почитател.

Великолепната вечер нямаше да е такава и без присъствието на очарователното сопрано Моника Мосер, която впечатли с красивия си глас и изключителната си артистичност. Накрая градусът на настроението съвсем се покачи с финалното изпълнение на “Радецки марш” на Йохан Щраус-баща. Маестро Гут повери диригентската палка в крехките ръце на двама малчугани, които повика на сцената, а сам слезе от нея под ръка с красивото сопрано, за да поздрави зрителите, минавайки по пътеките между редовете в залата. Те му се отблагодариха с бурни аплодисменти, които не стихнаха дълго време, след като великолепните музиканти напуснаха сцената. И тъй като концертът се проведе в рамките на Новогодишния музикален фестивал на НДК, на сбогуване с публиката маестро Гут и неговите музиканти пожелаха на български език “Весела Коледа” и “Щастлива Нова година”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*