Начало » Музика » Виртуозните музиканти от Щраус Оркестра Виена плениха българската публика

Музика


Виртуозните музиканти  от Щраус Оркестра Виена плениха българската публика Виртуозните музиканти от Щраус Оркестра Виена плениха българската публика

09 Декември 2011 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

Два часа с прекрасна музика подариха на българските си почитатели виртуозните музиканти от Щраус Оркестра Виена.

Световноизвестният оркестър, който гостува за първи път у нас, прикова вниманието на зрителите, изпълнили Зала 1 на НДК, още с първото си великолепно изпълнение на увертюрата от най-известната оперета на Йохан Щраус-син "Прилепът" и успя да го задържи до самия край на концерта. Музикантите изпълниха пред българската публика едни от най-прочутите произведения на Йохан Щраус-син, сред които фрагменти от оперетите "Прилепът", "Виенска кръв", "Нощ във Венеция". Прозвучаха и творби на по-малко известни композитори като Франц Лехар, Емерих Калман и Роберт Щолц.

Публиката слушаше в захлас и бурно аплодираше всяко едно изпълнение на великолепните музиканти, които излязоха от рамките на строгия симфоничен оркестър, благодарение най-вече на своя изключителен диригент Петър Гут , който често отдаваше предпочитание на цигулката пред диригентската палка. А при изпълнението на валса на Щраус-младши "Вино, жени и песен" маестрото, който през цялото време общуваше с публиката на руски език, се вживя в ролята на келнер и започна да обстрелва зрителите с тапи за шампанско чрез специално пригоден уред. След изпълнението той разкри, че е успял да опита от българското вино и вече е негов голям почитател.

Великолепната вечер нямаше да е такава и без присъствието на очарователното сопрано Моника Мосер, която впечатли с красивия си глас и изключителната си артистичност. Накрая градусът на настроението съвсем се покачи с финалното изпълнение на "Радецки марш" на Йохан Щраус-баща. Маестро Гут повери диригентската палка в крехките ръце на двама малчугани, които повика на сцената, а сам слезе от нея под ръка с красивото сопрано, за да поздрави зрителите, минавайки по пътеките между редовете в залата. Те му се отблагодариха с бурни аплодисменти, които не стихнаха дълго време, след като великолепните музиканти напуснаха сцената. И тъй като концертът се проведе в рамките на Новогодишния музикален фестивал на НДК, на сбогуване с публиката маестро Гут и неговите музиканти пожелаха на български език "Весела Коледа" и "Щастлива Нова година".

Прочетено: 2909 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.