Начало » Технологии » Смартфоните изземват ролята на персоналния компютър

Технологии


Смартфоните изземват ролята на персоналния компютър Смартфоните изземват ролята на персоналния компютър

29 Октомври 2008 Actualno.com   |  Коментари [0] Категория › Технологии

   increase  decrease

Високият клас телефони, известни още като смартфони, са на път да заменят персоналния компютър в много приложения.

Въпреки ограничената си свързаност към интернет и малкия размер на екрана, "умните" телефони стават предпочитани от потребителите за изпълнение на най-различни задачи, пише technews.bg.

Все повече приложения, досега присъщи само на РС-то, са способни да работят на устройства като iPhone 3G и BlackBerry Bold. Изненадващо или не, според едно ново проучване на IBM, над половината от анкетираните се склонни да заменят своя РС със смартфон в достъпа до интернет.

Актуалната концепция за изчислителни облаци (cloud computing) даде повод на анализаторите да говорят за възхода на нов клас нетбук компютри.

Въпросните устройства са определяни като тънки клиенти с ограничена процесорна мощ и предназначени основно за работа в интернет през мобилна или безжична широколентова връзка. Смартфоните обаче могат да поставят под въпрос разработката на нетбук компютри. Появата на iPhone разшири действието на умните телефони на територията на РС-то, коментират анализатори от Sterling Market Intelligence.

Продукт като G1 на T-Mobile пък е позициониран не като телефон, а в ролята на джобно интернет устройство. Наскоро шефът на Apple Стив Джобс разбуни духовете в индустрията като сравни iPhone с нетбук. Иновационният смартфон се използва за браузване, електронна поща и други задачи, които нетбукът е призван да върши, заяви Джобс на пресконференция по повод финансовите резултати на компанията за последното тримесечие.

Свързан навсякъде към клетъчна мрежа, iPhone е много добро решение за интернет и освен това се побира в джоба, аргументира се шефът на Apple. В развиващите се страни смартфонът вече играе ролята на РС, заявиха от Sterling.

Прочетено: 2901 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.