Новият процесор на Intel дебютира и у нас

Новият процесор на Intel дебютира и на българския пазар.

Intel Core i7 е от следващото поколение 45 nm процесори на технологичния гигант с кодово име “Нехелем” и с радикално нов дизайн.

За първи път се произвежда процесор, на който всичките четири ядра са на едно парче силикон и който притежава 8 нишки, 8 MB L3 кеш и вграден DDR3-1066/1333 контролер за паметта.

При Core 2 Quad и Extreme процесорите Intel използваха две отделни парчета силикон, за да направят четириядрен чип.

Core i7 процесорите са по-големи от Core 2 Duo, което налага нов дизайн на сокета, а оттам и нови дънни платки, с 1366 пинов сокет.

Следващото поколение процесори на Intel, в комбинация с новите дънни платки, носи на потребителя по-висока производителност и в приложенията, и в игрите.

“Нехелем” процесорите имат и Level 3 cache, което за пръв път се появи при Xeon процесорите. Level 3 cache достига до 8 MB и е споделено между всичките четири ядра на процесора. Всяко от четирите ядра на “Нехелем” има по 256KB нисколатентна Level 2 cache.

Процесорът се предлага в три модела – Core i7 Extreme Edition 965, Core i7 920 и Core i7 940, и има вграден контролер за паметта – триканален достъп до паметта за огромен трансфер.

Intel отново въвежда Хипертрейдинг технологията, благодарение на която четириядреният процесор се вижда от операционната система като 8 ядрен.

Новият чип на Intel за първи път се вгражда в конфигурации, предлагани у нас от “Перси” ООД. Те са съобразени с всички изисквания на процесора за охлаждането и за големината на захранването.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*