Женската работа прави мъжете агресивни

Жените, които карат мъжете да вършат, работа, смятана за “женска”, рискуват да ги направят по-агресивни, сочи изследване на американски учени.

Изследователите от университета в Южна Флорида установили, че мъжете реагират агресивно, ако усетят, че мъжествеността им е застрашена. След като свършат задачи, асоциирани по традиция с жените, като чистене или домакинска работа, мъжете нарочно се държат по-мачовски, за да си възвърнат самоуважението. Учените помолили една група мъже да се държат по начин, смятан за по-женски – като си сплетат косите, а другата група трябвало да сплете въже, подобна, но по-мъжествена задача. След това, когато им била дадена възможност за избор дали да удрят боксова круша или да решат кръстословица, участниците, които трябвало да си сплитат косата, масово избрали варианта с повече насилие. При друг тест и двете групи мъже били помолени да удрят боксовата круша. Участниците, които си сплитали косите, удряли по-силно от сплитащите въже, установили изследователите. Проф. Дженифър Босън, която била част от екипа психолози, провели изследването, съобщи, че мъжете използват агресията си като тактика, за да си възвърнат мъжествеността.

“Мъжете са изключително притеснени от начина, по който изглеждат в очите на другите хора и колкото повече са разтревожени, толкова по-силно е психологическото им страдание, когато чувстват, че мъжествеността им е засегната”, заяви проф. Босън. Мъжете също така чувствали, че тяхната мъжественост се определя от постиженията им, докато женствеността се възприемала повече като биологично състояние, допълни Босън.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*