Начало » Технологии » Хартия от рози представя България в 30 страни

Технологии


Хартия от рози представя България в 30 страни Хартия от рози представя България в 30 страни

12 Януари 2009 „Списание 8”   |  Коментари [0] Категория › Технологии

   increase  decrease

България ще се представи с ръчно изработена хартия от рози в 30 страни информира „Списание 8”. Инициативата е част от международен проект "Един свят - много хартии". 41 автора от 30 страни на 6 континента презентират родината си с ръчна хартия от емблематично за страната им растение. Необичайната карта на света ще бъде показана във всички 30 държави, участници в проекта, сред които - Белгия, Италия, Англия, САЩ, Бразилия, Австралия, Камерун, Китай, Япония, Индия.

Хартията от рози, която ще покаже България, е изработена от художничката Даниела Тодорова, известна с творби от сферата на изкуството от хартия, живописта, графиката. Екип на „Списание 8” участва в процеса на изработването на уникалната хартия. За да се получи един лист формат А4 са необходими рози от 15-20 корена. Важна роля в производството е изборът на розите. Освен че трябва да са наистина родни, е добре да бъдат отгледани в различни области на страната, заради различното количество целулоза в тях. За направата на хартия се използват стеблата. От тях се отделят кората и бодлите, след което се варят дълго, заедно с ликото. Омекналият материал се счуква на ситно с дървен чук. Целулозната каша се разтваря във вода. От нея се загребва със сито, изцежда се и се обръща върху подходяща повърхност. Трябва да остане само течността, пропита в порите на хартията, затова с гъба се попива всяка излишна капчица. Готовият лист се поставя върху изправено стъкло, където съхне по естествен начин.

„Розата не случайно е символ на България”, казва Даниела Тодорова пред „Списание 8”. „Българите сме като роза с всичките й съставки – на пръв поглед примамливи, отблизо бодливи, но никога не забравяме аромата”.

Чрез хартията не само да се научи повече за дадена страна, за нейната история и култура, а и да се провокира повече внимание към съхраняването на природата и търсенето на нови материали, които да влязат в приложение, споделят организаторите на проекта. Инициативата е на американката Джейн Инграм, създателка на екологични творби от естествени материали, изкуствовед и организатор на интересни събития по целия свят.

Първият град, в който световната хартиена карта ще гостува през април тази година, е Бостън, САЩ. В България интересната експозиция се очаква през 2010-а.

Прочетено: 3736 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.