Световноизвестната фотоизложба „Земята отвисоко” пристига у нас на 17 септември

Свидетели на въздушния портрет на планетата са станали над 100 милиона души

117 уникални фотографии, включени във внушителната фотоизложба „Земята отвисоко”, пристигаt в България в Деня на София, 17 септември. Невероятните гледки, заснети във въздуха от френския фотограф Ян Артюс-Бертран, ще бъдат разположени на „Моста на влюбените” до НДК в продължение на два месеца – до 18 ноември. Достъпът ще бъде напълно безплатен. Грандиозната експозиция, обиколила 70 държави и видяна от над 100 милиона души в цял свят, е първата по рода си на открито в страната. Тя е организирана е от списание „1” с генералното спонсорство на М-Тел и с подкрепата на Столична община, Impact и Френския културен институт.

Големият Призмичен извор в националния парк Йелоустоун (САЩ), ято червени ибиси от делтата на Амакуро (Венецуела), памучни тъкани, които съхнат на слънце в Индия, сушене на фурми от птичи поглед в Египет, кристални водни образувания в Кения – това са само част от множеството зрелищни портрети на планетата Земя, уловени от небето.

«Земята отвисоко» е мащабен и активен проект, роден преди 17 години. Тогава френският фотограф и изследовател Ян Артюс-Бертран решава да запечата състоянието на планетата Земя чрез въздушни фотографии. Амбициозната идея скоро среща подкрепата на Юнеско и Ян започва своите «репортажни» снимки. правени от хеликоптер над 5 континента и 150 държави, от височина между 300 и 3000 метра. Проектът на Ян Артюс-Бертран продължава и в момента, след прекарани 4000 часа в небето от Антарктика до Сибир и над 300 000 заснети фотографии. Паралелно с това, най-добрите от тях обикалят света вече 7 години.

Чрез своите снимки, Ян Артюс-Бертран разкрива невижданата красота на планетата Земя и едновременно с това ни кара да се замислим за ролята на всеки един от нас в запазването на нейното бъдеще. «Нямам никакви претенции фотографиите ми да са изкуство. Единствената ми грижа е да бъда съвестен очевидец за бъдещите поколения… И макар моето свидетелство да ни кара да се замислим върху собствените си отговорности, то определено остава оптимистично. Всеки един портрет, било на Земята или нейните обитатели, се стреми да покаже най-доброто, за да докосне най-доброто в самите нас.», казва авторът за своята изложба.

Ян Артюс-Бертран е френски фотограф, журналист, фоторепортер и виден еколог. Неговото «свидетелство чрез образи», намерило израз в изложбата «Земята отвисоко», е посветено на устойчивото развитие – единственият процес, който позволява на човечеството да консумира не по-малко, а по-добре, да подобри условията на живот на сегашните жители на планетата и едновременно с това да подсигури нуждите на бъдещето.

Снимка:

Големият Призмичен извор, национален парк Йелоустoун, САЩ (44˚31’N – 110˚50’W). Разположен върху вулканично плато, заемащо територии на щатите Монтана, Айдахо и Уайоминг, Йелоустоун е най-старият национален парк в света. Създаден през 1872, той се простира върху 9000кв.км и в него са съсредоточени най-много геотермични обекти в света: над 10,000 гейзери, фумароли и горещи извори. Големият Призмичен извор (112м в диаметър) е най-големият горещ басейн в парка и третият най-голям в света. Цветният спектър, на който е кръстен, се дължи на наличието на цианобактерии – те са концентрирани най-вече в периферията, където температурата е по-ниска. Обявен за Биосферен резерват през 1976 и включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1978, паркът Йелоустоун посреща средно 3 милиона посетители годишно. Северна Америка, на чиято територия се намират петте най-посещавани природни обекта, годишно се посещава от 80 до 90 милиона туристи – 11% от световния туризъм по брой, но почти 18% по приходи.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*