Начало » Технологии » Електронни татуировки имат приложения за военни, играчи и шпиони

Технологии


Електронни татуировки имат приложения за военни, играчи и шпиони Електронни татуировки имат приложения за военни, играчи и шпиони

12 Август 2011 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Технологии

   increase  decrease

Електронна лента с дебелината на косъм, която се залепя за кожата като временна татуировка, може да променят медицината, компютърните игри и дори шпионските операции.

Микроелектронната технология, наречена епидермална електронна система (ЕЕС), е била разработена от екип изследователи от САЩ, Китай и Сингапур и е описана в сп. "Science". "Това е технология, която размива разликите между електроника и биология", заяви един от авторите Джон Роджърс, професор в университета на Илинойс. "Нашата цел е да развием електронна технология, която може да се интегрира с кожата по начин, който е механично и физиологически невидим за потребителя". Превръзката може да се използва за наблюдение на мозъка, сърцето и мускулната активност. Когато се постави на гърлото, тя позволява на потребителите да ръководят задействана с глас видеоигра с точност над 90%. Тя може да се окаже полезна и за хора с определен вид болести на ларинкса, или да се използва за безшумна комуникация, подходяща за шпиони. Безжичното устройство почти няма тегло, има дебелина от под 50 микрона, и изисква толкова малко енергия, че може да се захранва с миниатюрни слънчеви батерии или от електромагнитни полета. То може да се прикрепва за кожата без лепило или други лепкави материали, на молекулярно ниво, като е и също толкова меко. Екипът е работил по устройството през последните 6 години.

Прочетено: 3056 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.