Два документални филма и три творчески работилници също ще бъдат посветени на дизайна на храна, част от програмата на тазгодишното издание на фестивала.
„Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта” – тази мисъл на испанския дизайнер Феран Адриа най-добре описва онова, което ще преживеят посетителите в галерия София прес. Там върху 2 стандартни маси за хранене ще бъдат изложени над 100 уникални предмета, свързани с храната.
Те са резултат от съвместните усилия на водещи испански кулинари и дизайнери, които заедно постигат истинска революция не само в начина на приготвяне на храната, но и в нейното аранжиране и поднасяне. Така според куратора на изложбата Мартин Асуа се създават «изцяло нови формати за хранене, които предизвикват зрителите да оценят по достойнство вкусовете, контрастите и ароматите на новата испанска кухня».
В дългия списък на авторите на изложбата се открояват имената на испанските топ дизайнери: Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал и Феран Адриа. Самият проект е финансиран от испанското правителство, а дизайнерските предмети са изработени от някои от най-големите компании на Пиренеите.
Изложбата се реализира благодарение на: посолството на Испания в България, галерия София Прес и СБХ.