Начало » Технологии » Компютърната мишка стана на 40 години

Технологии


Компютърната мишка стана на 40 години Компютърната мишка стана на 40 години

09 Декември 2008 Actualno.com   |  Коментари [0] Категория › Технологии

   increase  decrease

На 9 декември компютърната мишка - едно от най-популярните периферни устройства, използвано в компютрите, става на 40 години.

В навечерието на годишнината много специалисти си задават въпроса дали не е дошъл краят й, съобщи ИТАР-ТАСС.

На 9 декември 1968 г. ученият Дъглас Енгълбарт от Станфордския изследователски институт представя първия модел на мишка на компютърна конференция в Сан Франциско.

Устройството е скромно на вид - дървен куб с колелца и кабел. С негова помощ се управлява курсорът на екрана на компютъра.

Мишката е разработена три години по-рано и получава името си заради кабела, който я свързва с компютъра и напомня на опашката на гризач.

"Ние разбирахме, че разработката ни ще позволи да бъде направена нова крачка в развитието на компютърните технологии", спомня си Бил Инглиш, инженер на първата мишка.

След като завърши демонстрацията, в залата се възцари тишина, а след това всички станаха на крака и започнаха да аплодират.

През 1981 г. компанията "Ксерокс" за пръв път пуска мишката в продажба заедно с компютърната система "Ксерокс Стар".

Устройството обаче се налага благодарение на концерна "Епъл", който купува патента за производството за системата си "Макинтош" през 1984 г. В масова продажба мишката постъпва, след като компанията "Майкрософт" я избира за операционната си система "Уиндоус".

Стремителното развитие на компютърните технологии обаче постепенно измества популярната мишка от лидерските позиции.

Сега във все по-голям брой нотбук има сензорен панел, което позволява да не се използват допълнителни устройства. Бил Инглиш обаче е уверен, че епохата на компютърните мишки далеч не е приключила.

"Устройството е толкова просто за използване, че още дълго ще се радва на търсене сред ползвателите", казва специалистът.

Прочетено: 5046 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.