Безполезни ли са витаминните добавки

Според ново изследване хранителните добавки с витамини се оказват безполезни за повечето хора и дори някои от тях може да се окажат вредни за възрастните жени.

Добавките с желязо са онези, които най-много тревожат учените, докато тези с калций по-скоро са свързани с намаляване на риска от смъртност, се казва в изследването на Американската медицинска асоциация.

"Открихме, че много от често използваните витаминни добавки или такива с минерали като мултивитамини, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, магнезий, цинк и мед, са свързани с риск за повишена смъртност, отбелязват авторите на изследването, които са американски и финландски учени. То е осъществено по данни на изследване, правено в Айова, сред 38.772 жени на средна възраст 62 години. Най-висок риск от смърт имало сред онези, които приемали желязо, макар и да не се знае дали това не е свързано и с други причини. Тези разкрития "подсилват нашата убеденост, че някои антиоксидантни добавки като вит. Е, вит. А или бета каротин могат да бъдат опасни", отбелязват учените. Идеята, че повече значи по-добре, е погрешна, добавят те и подчертават, че не препоръчват превантивно поемане на такива добавки особено при население с добро хранене. Около половината население на САЩ пие витаминни добавки, които представляват пазарен дял от 20 млрд. долара годишно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*