Начало » Музика » Русе става домакин на световноизвестни артисти

Музика


Русе става домакин на световноизвестни артисти Русе става домакин на световноизвестни артисти

05 Март 2012 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

Русе ще посрещне над 600 артисти от 14 страни по време на 52-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни", който ще се проведе от 17 до 31 март.

На специална пресконференция програмата му бе представена от кмета Пламен Стоилов и артистичния директор Ива Чавдарова. Някои от изпълнителите идват в България само и единствено за участие в "Мартенски музикални дни", като ще свирят за първи път у нас. Сред тях са три от най-популярните камерни ансамбли – Английският камерен оркестър, който ще свири на откриването на фестивала със звездите Сергей Крилов /цигулка/ и Пламена Мангова /пиано/, италианският бароков оркестър "Музичи ди Рома" с програма само от Вивалди, както и знаменитият ансамбъл за танго "Тангуарда".

За 11-ти път в Русе ще гостуват виолистът Юрий Башмет и ансамбъл "Московски солисти", които ще имат два концерта. Едната вечер ще бъде със специална програма, посветена на 20-годишнината на състава. Башмет ще доведе със себе си и младата звезда Алена Баева /цигулка/. Големите симфонични оркестри ще бъдат представени от два радиооркестъра – на Българското национално радио и на Букурещкото радио. В областта на камерната музика също ще има доста изненади, след като цигуларят Минчо Минчев ще свири като дуо с феноменалната японска акордеонистка Миа Мики, а русенският му колега Светлин Русев ще направи артистичен експеримент в дуо с Франсоа Салк /виолончело/. На границата между жанровете ще бъдат концертите на джазмените Валентин Геров и Антоний Дончев и на пианиста Боян Воденичаров.

Най-предизвикателна се очертава да бъде българската премиера на операта "Нос" от Шостакович, забранена дълги години в Русия. Тя се прави от Русенска опера, а участие ще вземе и хор "Проф.Васил Арнаудов". Другият русенски хор "Дунавски звуци" ще пее в друга опера – "Фиделио" от Бетовен, с чието концертно изпълнение ще бъде закрит фестивалът. Любопитен е първият съвместен проект на "Мартенски музикални дни" и Нов български университет – първото българско изпълнение на операта "Коронацията на Попея" от Монтеверди. И една световна премиера – композиция на Емануел Сежурне, написана специално за перкусионистката Татяна Колева, която двамата ще изпълнят на фестивала.

Прочетено: 2085 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.