Лаптопите ще бъдат изместени от таблетите до 2016 г.

Лаптопите ще бъдат изместени от таблетите до 2016 г.

04 Þëè 2012 | БГНЕС

Очаква се таблетите да изпреварят лаптопите по продажби до 2016 г., тъй като потребителите се обръщат към новите устройства като iPad на Епъл, показва изследване на компанията NPD.

Според него таблетите ще бъдат "двигател на растежа" за пазара на мобилни компютри в следващите няколко години. Общият брой на продажбите на мобилни компютри, включително таблети, ще нарасне от 347 милиона през 2012 г. на над 809 милиона до 2017 г.

Очаква се доставките на лаптопи да се увеличат от 208 милиона през 2012 г. на 393 милиона до 2017 г, но доставките на таблети ще нараснат от 121 милиона на 416 милиона в същия период. Ключовият двигател за растежа на таблетите ще са продажбите в Северна Америка, Япония и Западна Европа, които ще обхващат 66% от доставките през 2012 г. и ще останат в границите на 60% в следващите няколко години, прогнозира NPD.

"Предпочитанието на потребителите към мобилни компютърни устройства се измества от лаптопите към таблетите, особено в зрелите пазари", заяви Ричард Шим, аналитик в NPD. "Макар границите между таблетите и лаптопите да са размити, ние очакваме развитите пазари да са основните райони на продажби на таблети. Нови играчи пускат първите си продукти на развити пазари", заявява той.

При последното си изследване на пазара на мобилните устройства за тримесечие NPD съобщи през май, че iPad на Епъл има 62,8% от пазара на таблети, а Самсунг е далеч на второ място със 7,5%. От тогава Гугъл съобщи, че ще продава собствен таблет, произведен от Asus, а Майкрософт показа таблет, който може да се превърне в лаптоп. Той ще бъде пуснат по-късно тази година.