Русенската опера представя "Нос" от Шостакович

Русенската опера представя "Нос" от Шостакович

13 Ìàðò 2012 | БГНЕС

Русенска опера ще представи за първи път в България първата опера на Дмитрий Шостакович "Нос", забранена близо 40 години в СССР.

Спектакълът ще се състои на 20 март в рамките на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Заглавието е знак на уважение към творчеството на големия руски композитор, който е почетен гражданин на Русе, а именно на русенска сцена през 1965 г., отново на "Мартенски музикални дни", е била направена световната премиера на операта му "Катерина Измайлова".

Според директора на Русенска опера Найден Тодоров, който ще бъде диригент на "Нос", публиката ще изживее "истински шок". Спектакълът е на границите на театъра на абсурда, а с предизвикателството да го постави се е заела русенската оперна режисьорка Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Тя е автор на оригиналната концепция на представлението. "В стремежа си да организирам театъра на символите в конкретна сценична форма, прибягнах до стилистиката и на някои театрални практики като балагана и водевила, особено характерни за руския панаирен и комедиен театър от предшестващи епохи", казва Якимова.

В постановъчния екип са ангажирани още сценографът Иван Токаджиев, пластиката е на хореографката Татяна Соколова, а художник на костюмите е Пенка Казанджиева. В централните партии участват младият баритон Антон Марков, който изпълнява ролята на загубилия носа си Ковальов, Мария Цветкова, Георгиос Филаделфефс, Петя Цонева, Александър Баранов, Калоян Христов. Хорът на Русенската опера, както и хор "Васил Арнаудов"-Русе с диригент Драгомир Йосифов изграждат активно масовите сцени, които изпълват пространството на цялата зала. В многобройните епизодични роли – около 30 персонажа, участва почти целият солистичен състав на Русенската опера и най-изявените певци от хора на операта.