Светла Петрова: Тръгвам си от БТВ, защото не искам да съм участник в предварително запланувана схема

Светла Петрова: Тръгвам си от БТВ, защото не искам да съм участник в предварително запланувана схема

29 Àïðèë 2011 | Infotech.bg

„Един по един имената на сериозната журналистика слизат от малкия екран. Очертава се тревожна тенденция. Тя още няма определение, чрез което да се опише обезкултуряването на журналистическата професия”, с тези думи Георги Коритаров стартира вчерашното издание на „Свободна зона” по ТВ+. Повод за разсъждението стана новината, че журналистката Светла Петрова слиза от екран заедно с публицистичното предаване, което води - „Сеизмограф”.

Коритаров потърси мнението на журналистката, която в ефира на ТВ+ сподели, че макар за много хора предложената промяна (нейното предаване и предаването за любовни истории на колежката й Наталия Симеонова просто да разменят часовите си пояси) да е чисто козметична, самата тя смята, че такава промяна е много симптоматична, след като се прави в средата на сезона. „Имало е някаква неясна за мен, много сериозна причина за тази промяна. Реших, че не мога да участвам в подобна схема и да стана съучастник в подобно действие и затова реших да си тръгна. Последните години ми беше трудно да работя в тази национална частна телевизия, защото като че ли в подобни не се инвестира в предавания на сериозната журналистика”, каза Петрова. Тя допълни, че подобна политика е нормална с оглед на комерсиалността, но въпреки това, телевизията все пак трябвало да реши дали да прави подобно предаване или не. „Обществото само трябва да прецени има ли нужда от такива предавания и да ги изиска от медиите. Без сериозната журналистика телевизиите стават жълти, изпълнени с турски сериали”, сподели журналистката.

В „Свободна зона” Светла Петрова бе категорична, че не очаква каквато и да било солидарност от някъде. „Мисля с абсолютна носталгия за годините след 1989 г., когато създавахме свободно слово, когато бяхме убединени и солидарни. Към днешна дата натискът към медиите по-скоро не е идеологически, колкото икономически и това затруднява повече свободата на словото”, изрази своята гледна точка тя.

Оставайки вярна на стила си, Петрова категорично определи скорошното изказване на министър-председателя Бойко Борисов, че в България се живее добре, като „непремерено и некомпетентно изказване”, тъй като не кореспондирало с истината.

Към края на разговора си с Коритаров в „Свободна зона”, Петрова сподели следното: „Преходът в България бе извършен по един изключително бандитски, нечовеколюбив и изключително порочен начин, като медиите станаха част от мнимата демокрация. Мисля си, че в България в момента има исторически шанс, колкото и да е изтощено обществото, да събере последната си енергия, която му е останала и да се опита да обърне нещата. Ако това се случи, до две години ще бъде сменен политическият и медиен пейзаж в България. Това, което в момента се случва е извън всякакви стандарти, правила на демокрацията и норми!”