Изложбата на съвременно българско изкуство е фаворит за наградата на Салона на изкуствата

Изложбата на съвременно българско изкуство е фаворит за наградата на Салона на изкуствата

12 ГћГ­ГЁ 2007 | Mtel

Изложбата на съвременно българско изкуство е фаворит за спечелването на наградата за художествен проект, реализиран по време на тазгодишния Салон на изкуствата. Номинацията е направена заради качествения подбор и успешната реализация на подпомагания от М-Тел проект, който подкрепя нашите художници, графици и скулптори.

Над 300 човека дневно са посещавали изложбата през първите дни след откриването й. Вторият проект „Годишни награди на М-Тел за съвременно българско изкуство” събра на едно място 45 автора от различни възрасти. Този подход създава една изключително интересна среда, в която съвсем млади художници са показани наред с утвърдени творци, чиито работи са част от престижни музейни и частни колекции. Акцентирано е върху едромащабните творби - шестметрови платна, петметрови скулптури, огромни инсталации.

Благодарение на конкурса, организиран от М-Тел, тази година изкуството излезе извън рамките на музейното пространство. То започва да обитава градската среда и да провокира любопитството и на по-консервативната публика. Първите творби бяха изложени на открито. Инсталация на 35-метров розов сутиен, с дръзкото име “Фетиш”, украси пилоните до НДК, а голям 70-метров кит „легна” върху прочутия Мост на въздишките в София.