Койна Русева стана посланик на каузата за профилактика на рака на маточната шийка

Койна Русева стана посланик на каузата за профилактика на рака на маточната шийка

14 ГЊГ Г© 2009 | Infotech.bg

Актрисата Койна Русева стана посланик на каузата за профилактиката на рака на маточната шийка (РМШ).

Звездата присъства на откриването на специализиран кабинет за профилактика на заболяването във II САГБАЛ "Шейново", София. "За мен, като майка на три деца, опазването на здравето на жената е изключително важно", сподели Койна Русева. "Всички си мислим, че на нас това няма да ни се случи, но статистиките за разпространението на рака на маточната шийка показват, че от заболяването са застрашени много жени, включително млади момичета. Много мажно е да се знае, че открит навреме, ракът е лечим, а най-добрия начин да се предпазим са редовните профилактични прегледи и ваксинацията
Това е кауза, зад която всеки човек си струва да застане", подчерта актрисата.

"Шейново" е първата специализирана АГ-болница в страната, която обръща внимание на превенцията на РМШ и неговата ранна диагностика. РМШ е вторият по честота рак при жените, който отнема живота на 270 000 жени в света за година.
В България всеки ден една жена умира от РМШ.
С откриването на кабинета «Шейново» изразява своята съпричастност към проблема и се присъединява към националната кампания за борба с рака на маточната шийка "За теб и тези, които обичаш", заяви изпълнителния директор на болницата д-р Иван Костов.
В кабинета всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, информация за заболяването, методите за предпазване, лечение и ваксинация.
Прегледите ще бъдат извършвани всеки делничен ден от 8.30 до 13.30 часа, при предварително записване на телефон: 02/ 9659467.
Не се изисква направление от личен лекар.

До края на месеца в кабинета ще се извършват безплатни консултации от водещи специалисти. Пациентите ще заплащат само за необходими изследвания и допълнителни медицински услуги.