За първи път в България представят черни чаши за вино

За първи път в България представят черни чаши за вино

02 ГћГ­ГЁ 2007 | APRA Porter Novelli

Водещите сомелиери на страната мерят сили в “слепи” дегустации с продуктите на световния лидер при винените аксесоари Schott Zwiesel

Над 30 водещи сомелиери от цялата страна се състезаваха в “сляпо” дегустиране на вина по време на Националния конкурс “СОМЕЛИЕР НА БЪЛГАРИЯ 2007“, който се проведе на 30 и 31 май в София. За първи път у нас атрактивните демонстрации се проведоха с черни, напълно непрозрачни чаши за вино на световния лидер при винените аксесоари Schott Zwiesel. Моделът Sensus на Schott Zwiesel е хит в световните сомелиерски среди, заради уникалните възможности, които предлага за “слепи” тестове, като най-обективен начин на дегустация. Революционните дегустационни чаши се представят в България от фирмата вносител bps AG.

Чашите за вино на Schott Zwiesel, известни като най-здравите кристални чаши в света, са сред най-използваните в сомелиерските среди, заради специално разработените разнообразни форми за дегустация, съобразени със спецификата на различните видове вино. Това са единствените чаши, произведени по патентованата технология TRITAN R. Специално разработената сплав, съдържаща Ti, Zn и Zr окиси, се нарежда по твърдост веднага след диаманта, титана и циркона по съществуващата скала за измерване. Всички гости на конкурса се увериха в здравината на чашите Schott Zwiesel чрез ефектна демонстрация с уред, създаден специално за целта. По инициатива на bps AG в теоретичната част на конкурса бяха включени въпроси за съчетаването на вино и чаша и показателите на качествения кристал. Състезание за дегустация се проведе и със специално разработени чаши от серията Ideal на Schott Zwiesel. Малки по обем и с деликатни чашки, те гарантират насочването на аромата директно към носа на дегустатора, за да могат правилно да се оценят дори много малки количества вино.

При състезанието по сервиране сомелиерите имат възможност да използват две от най-актуалните серии на Schott Zwiesel – “TOP TEN” и “PURE”. Тези серии представят основните световни тенденции в бранша, като състезателите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се спрат на класически или модернистичен вариант на винена чаша.

TOP TEN е специална серия чаши, разработена от 7 водещи световни сомелиери по време на специална винена дегустация на остров Sylt. Световно известните Britta Quendler, Jens Pietzonka, Lars Rutz, Rene Baumgart, Mattias Dathan, Peter Steger и Petra Hechelmann се събират, за да разработят пълна серия от най-добрите чаши за дегустация на вино. Другата серия на Schott Zwiesel, използвана в конкурса – “PURE”, съдържа богата колекция от чаши за всички основни типове вина и високоалкохолни напитки.

На демонстрационния щанд на bps AG по време на Националния конкурс “СОМЕЛИЕР НА БЪЛГАРИЯ 2007” бе представена най-новата и модерна колекция на Schott Zwiesel – „The First”, която е създадена от настоящия световен шампион по сомелиерство - италианеца Енрико Бернардо.

bps AG предлага цялостни решения за ресторанта и кухнята. Компанията е вносител на пълната гама аксесоари за вино и бар, професионално ресторантско, кухненско, сладкарско и хлебарско оборудване от Италия и Германия, както и луксозни изделия за дома, предлагани в магазините DOMUS. Едни от най-престижните обекти в страната са оборудвани с професионална ресторантска техника, инструментариум и аксесоари от фирма bps AG.