Hypnotic записаха цигански оркестър в свое парче

Hypnotic записаха цигански оркестър в свое парче

16 Îêòîìâðè 2008 | Infotech.bg

Най-новият музикален експеримент на квартет Hypnotic, които винаги смесват модерно звучене с класически елементи, надмина и най-смелото въображение. За записите на народната циганска песен Bubamara, позната от саундтрака на Горан Брегович към филма “Черна котка, бял котарак”, момичетата събраха истински цигански оркестър. Те направиха уникален лайф с най-добрите бузукари, акордеонисти и саксофонисти в жанра, за да постигнат максимално автентичното звучене на парчето, което кипи от живот и сила.

Към провокативната идея Боряна, Гергана, Мария и Марина от квартет Hypnotic, насочва самото циганско парче. Момичетата, които не се притесняват да експериментират, разбират, че симбиозата между класическите инструменти и автентичните цигански елементи в парчето ще е уникална. Самите музиканти, които те канят на записа, имат собствени идеи как трябва да звучи то, тъй като Bubamara е типично фолклорно парче, което всеки знае и интерпретира по свой начин.

Музикантките сами издирват и събират циганския оркестър. В записа на парчето могат да бъдат чути горещите звуци на акордеон, бузуки, саксофон и клавишни инструменти, което създава богато и празнично настроение. Един от «героите» в записа е известният Борил, който свири в «Шоуто на Азис». Музикантът е истински ас в този тип народна музика и често може да бъде видян да свири на тежки сватби. Борил взема за записите и двамата си сина, които също са музиканти и намира клавирист. От квартет Hypnotic се свързват и с един от най-известните бузукари – Цветан Колев, както и с талантливия акордеонист Венци Грозданов, който вдъхват кипящ живот на музиката.

«Записът на това парче невероятно ни вдъхнови. Страхотна емоция беше да свирим на живо с хора, които врят и кипят в тази музика и са най-добрите в жанра. Парчето е записано нестандартно като лайф с музикантите и техните инструменти, за да постигнем правдоподобна атмосфера, все едно я свирим на сватба, а в окончателния му вариант ще бъдат добавени и автентични звуци от атмосферата на празник с наздравици и тежки маси” – въодушевени са от квартета. Парчето Bubamara ще бъде включено в бъдещия албум на Hypnotic, в който засега са подбрани Libertango и “Танц със саби”. Аранжиментите на парчетата им са поверени на италианския композитор Маурицио Абени, който е работил със самия Андреа Бочели.