Младият диригент Петко Димитров получава специалната стипендия на фондация "Бруно Валтер"

Младият диригент Петко Димитров получава специалната стипендия на фондация "Бруно Валтер"

23 ГЊГ Г© 2007 | НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

Младият диригент Петко Димитров е първият българин, който получава стипендия на фондация "Бруно Валтер", Ню Йорк. Стипендията се дава в качеството му на асистент диригент на Хадънфилдския симфоничен оркестър, Ню Джърси за сезон 2007/2008.

Всяка година Фондацията предоставя стипендии на асистент диригенти на различни симфонични оркестри или оперни театри в САЩ. Изборът на Петко Димитров за носител на тазгодишната стипендия е определен от авторитетно жури, което включва целия тръст на фондацията, един от авторитетните музикални критици в Ню-Йорк, както и вицепрезидента на Лигата на американските оркестри.

Фондацията, която носи името на великия диригент, е създадена през 1963 година от дъщерята на Бруно Валтер с цел да подпомага кариерата и развитието на младите диригенти. Фондацията финансира традиционно години наред диригентската програма на Джулиард скул, Ню Йорк, както и големи проекти в Метрополитен опера, Ню-Йоркска филхармония, Линкълн център, Карнеги хол и др.

Петко Димитров е постоянен гост-диригент на Нов симфоничен оркестър, негов асистент диригент за четири сезона до момента, в който заминава за САЩ през 2001 година, за да продължи образованието си там. Завършва последователно оркестровия клас на Кенет Кислър в Мичиганския университет, както и специалната диригетска програма на Густав Майер в Пийбоди, Джон Хопкинс университета в Балтимор. В момента е музикален директор на Риджфилдски младежки симфоничен оркестър, Кънектикът, САЩ, асистент диригент на Хадънфилдския симфоничен оркестър и асистент диригент на Риджфилдския симфоничен оркестър.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като арена за изява на млади български музиканти. Това е първата за България изцяло независима от държавата културна институция. Нов симфоничен оркестър бързо печели уважението на критиката и на любителите на класическата музика у нас, заради уникалния си репертоар и модерния си начин на работа. Оркестърът се финансира основно от доброволните вноски на над 110 участници в Годишния си фонд на различни компании, фирми, дипломати, интелектуалци, бизнесмени, общественици и почитатели на музиката.