Автомобилни амортисьори – какво представляват и кога да ги проверите

Автомобилни амортисьори – какво представляват и кога да ги проверите

05 Àïðèë 2023 | Infotech.bg

Амортисьорите на автомобила са един от най-важните компоненти на системата за окачване на автомобила. Както подсказва името им, те отговарят за абсорбирането на ударите и потискането на вибрациите, които се появяват, когато автомобилът е в движение. Без тях автомобилът ви ще бъде нестабилен и неудобен, а системата на окачването няма да може да изпълнява работата си правилно.

Амортисьори и окачване - две различни неща
Окачването е основен компонент на всеки автомобил, който свързва шасито на автомобила с колелата. Те действат като възглавница, абсорбирайки всички неравности, дупки и други неравни повърхности, като предотвратяват предаването им към купето и неговите пътници. Амортисьорите, от друга страна, са цилиндрични компоненти, прикрепени към окачването, които спомагат за омекотяване на движението на последното. Без тях пътуването далеч не би било гладко, тъй като пружините на окачването са склонни да се отдръпват рязко при покачване. Най-просто казано, амортисьорите и окачването са два отделни компонента на автомобила, които работят заедно, за да осигурят комфортно возене и перфектно прилепване към пътната настилка.

Какво представляват амортисьорите?
Амортисьорите за автомобили са основни компоненти на всеки автомобил, предназначени да абсорбират и смекчават ударите и вибрациите, които възникват при движение на автомобила. Обикновено те са изработени материали като стомана и алуминий. Прикрепени към системата за окачване на автомобила и осигуряват „омекотяващ“ слой между автомобила и пътя. Тази възглавница помага на автомобила да не подскача прекалено много, а също така помага да се сведе до минимум рискът от нараняване по време на катастрофа.

Що се отнася до начина на работа на амортисьорите, съществуват два основни вида - хидравлични и механични. Хидравличните използват камера, пълна с хидравлична течност, докато механичните използват пружини. И двата типа са ефективни при поглъщането на удара, но хидравличните обикновено са по-надеждни и предлагат по-добра защита и повече комфорт.

Амортисьори – повреди и поддръжка
Здравината и ефективността на системата за окачване на вашия автомобил зависят до голяма степен от състоянието на амортисьорите. Когато амортисьорите се износят, рискът от загуба на контакт с пътя се увеличава значително, особено при остри завои или неравности. Нещо повече, спирачният път може да се увеличи с до 3-4 метра при скорост 80 км/ч, когато ефективността на амортисьорите намалее с 50%. Дори електронните системи като ABS и ESP могат да станат неефективни при износени амортисьори.

Амортисьорите обикновено са подложени на екстремни натоварвания и неблагоприятни условия, като експлоатационният им живот е между 70 и 80 000 км. Продължителната употреба, замърсяването и корозията, причинени от солта и водата на пътя, могат да повлияят на функцията на този елемент на окачването, като обикновено се налага подмяната му след пробег от около 100 000 км. В България обаче това може да стане много по-рано, поради състоянията на пътищата.Амортисьорите за Skoda и другите популярни марки автомобили са достъпни и е важно да се грижите за тяхната подмяна.

Важно е да следите амортисьорите на автомобила си и да осигурите редовната им поддръжка, за да гарантирате работата и безопасността на автомобила си. Ако вие самите не сте добре запознати, то е добре да правите регулярни прегледи на своя автомобил и веднага щом забележите промяна с правилната му функция да посетите сервиз.

Амортисьорите са важна част от автомобила, която често се пренебрегва, но е от съществено значение за осигуряване на безопасно и комфортно пътуване. С течение на времето те могат да се износят, да станат по-тънки и по-малко ефективни, затова е важно да се уверите, че се проверяват и поддържат редовно. Те не само осигуряват по-плавно пътуване, но също така помагат за поддържане на управлението на автомобила и цялостното му поведение на пътя. Не забравяйте за амортисьорите - те може да са малки, но имат огромно значение за безопасността и ефективността на вашия автомобил на пътя.