Какви столчета за кола се търсят най-много

Какви столчета за кола се търсят най-много

02 Íîåìâðè 2022 | Infotech.bg

От всички неща, които ще купите за детето си, добрите бебешки столчета за кола са едно от най-важните. То ще ви е необходимо от момента, в който вземете бебето си от болницата, до момента, в който то порасне достатъчно, за да използва предпазен колан – обикновено на около 12 годишна възраст или по-късно. 

Какъв вид столче да закупите

Като родител е важно да изберете артикул, който да пасва на детето ви, но и да е подходящо за вашия автомобил. Може да избирате измежду:

  • Столче за кола за бебета ‒ бебешките седалки са предназначена за ползване от раждането до навършване на поне 15 месеца и достигане на ограничението за тегло на седалката, когато бебето вероятно ще се нуждае от по-голяма. Използват се само в положение, обърнато назад. Консултантите от онлайн магазина на Рая Тойс съветват, ако пътувате често, добре е да потърсите модели, които предлагат и опция сън ‒ идеална при чести и дълги пътувания;

  • Модели, обхващащи няколко възрастови групи - използват се за дълъг период от време и "растат" заедно с вашето дете, адаптирайки според нуждите му. Те позволяват монтаж както обратно на посоката на движение, така и по посоката на движение, в зависимост от ръста или килограмите на вашето дете. Консултантите от онлайн магазина на Рая Тойс съветват, ако пътувате често, добре е да потърсите модели, които предлагат и опция сън ‒ идеална при чести и дълги пътувания;

  • Модели 2 в 1 ‒ освен употреба като стандартно столче за кола, те предлагат и трансформация в повдигаща седалка за по-големи деца;

  • Повдигаща ‒ тя прави това, което подсказва името ѝ: издига детето ви на по-високо място на седалката в автомобила. Това гарантира, че обикновените надбедрени и раменни колани на автомобила преминават през тялото на детето в правилните точки, за да го задържат сигурно. Седалките за повишена безопасност са предназначени за деца на възраст най-малко 4 години. Този тип може да има собствен набор от катарами или колани или да използва предпазния колан, който вече се намира във вашата кола. Височината на детето ви ще определи кое е най-удобно.

Безопасността е важна, но не трябва да забравяте и забавлението! Сред изобилието от марки намерете идеалното детско столче за кола в забавни, ярки цветове и шарки, в което вашето мъниче ще се чувства удобно и приятно.

За какво да внимавате при избора 

Задължително проучете първо какви системи за закрепяне позволява вашият автомобил. По-новите модели коли имат Isofix, което значително улеснява монтирането. В останалите случаи това се случва чрез коланите на превозното средство.

Вторият етап е да проучите добре, когато купувате, в коя възрастова група попада вашето дете. Възрастовите групи са: група 0+ (новородено - 13 кг); група 1 (9-18 кг); група 2/3 (15-36 кг), като различните модели могат да обхващат различна комбинация от тези групи.

Добре е да се съобразите с това, че седалката е нужно да се почиства лесно, защото при най-малките тя се цапа доста често. Също така, дали ви е нужен модел който да се върти на 360 градуса – това значително ще улесни поставянето и ваденето на детето от столчето.