Какви инструменти е добре винаги да носим в колата

Какви инструменти е добре винаги да носим в колата

27 Þëè 2021 | Infotech.bg

Когато човек е на път, никога не знае в каква ситуация може да попадне. Дали заради лошите метеорологични условия, или заради лош късмет - риск от ПТП винаги има, но благодарение на доброто техническо състояние на автомобила и неговото надеждно оборудване, изходът би могъл да бъде значително по-благоприятен… Желателно е в багажника на колата да има набор от инструменти, които намират приложение в различни моменти - спукана гума, проблеми с акумулатора, подмяна на важни консумативи по време на път и прочее. 

Защо всеки шофьор трябва да разполага с набор от инструменти в колата?

Колкото по-подготвен е водачът на МПС по време на шофиране, толкова по-голям е шансът той да има ресурса да реагира адекватно при създала се неблагоприятна за него ситуация. Именно това прави наличието на функционални инструменти толкова важна и дори задължителна - с тях може да се извърши бърза подмяна на някой дефектирал компонент или да се проведе дори и по-сериозен ремонт, разбира се, ако това е в компетенцията на шофьора.  

През зимата се наблюдава повишен риск от пътно-транспортни произшествия, които оставят много шофьори закъсали насред пътя. Това на свой ред поражда необходимостта от разумни действия, но най-вече спешни, за да се излезе от този драматичен сюжет по възможно най-добрия начин и с минимални последици. Инструментите за коли позволяват това да се случи, защото с тях могат да бъдат извършени както козметични ремонти, така и по-сериозни подобрения, с решаващ характер.  

Кои са задължителните?

Инструментите за автомобили са разнообразни по вид, като те най-често служат за смяна на определена авточаст или за подобряването на работата на някой от механизмите и отделните системи. Сред задължителните пособия се нареждат следните продукти:

  • Отвертки и клещи - базови пособия, които намират широко приложение при поддръжката на автомобила, когато например ни се налага да поправим нещо на момента; 

  • Тресчотки - практично приспособление за поставяне и демонтаж на крепежни елементи за коли от всякакъв вид;  

  • Кабели за ток - падането на акумулатора е сред най-неприятните ситуации, с които всеки водач може да се сблъска. За да разрешим проблема или да помогнем на друг водач, е нужно да имаме кабели за ток, с които да възстановим работата на батерията; 

  • Крик за смяна на гуми - никога не се знае кога и къде може да спукаме гума, което прави този инструмент задължителна част от оборудването на автомобила.  

Механици и търговци на коли отправят ценни съвети към водачите на МПС за това да съблюдават за пълното техническо оборудване на автомобилите, което включва и порядъчен набор от ремонтни принадлежности с висока практичност.