Разлики между различните видове кредити и как да изберете подходящия за вас?

Разлики между различните видове кредити и как да изберете подходящия за вас?

18 Ñåïòåìâðè 2020 | Infotech.bg

Материалният свят, в който живеем, поражда непрекъснатата нужда от финансови средства, с които да покриваме ежедневните си нужди, да планираме и развиваме бизнес процеси, да инвестираме в бъдещето си. При невъзможност да финансираме целите си със собствен доход прибягваме до кредити, които решават проблемите ни, свързани с недостига на средства. Пазарът е залят с кредитни продукти и често срещаме трудност да определим кой е най-добрият за нас. За да изберем правилния, е нужно да познаваме плюсовете и минусите на различните кредити.

Кои са основните разлики между банковия кредит и бързите кредити?

Банковите кредити се отпускат от банковите институции, а бързите кредити – от небанкови финансови институции. И двата вида кредити имат лихви и изискват връщане на заетото.

Най-съществените разлики са в следните аспекти:

  • Лихви и размер на кредита. Лихвите при бързите кредити са малко по-високи, а отпусканите суми – значително по-скромни. Ако се нуждаете от сериозна сума за дълъг период от време, то бързият кредит не е най-подходящият за вас. За покриване на дупки в бюджета до заплата или за спешни финансови нужди бързият кредит обаче е незаменим.
  • Кандидатстване. За разлика от банковите кредити, при които се подават редица документи и се чака дълго за одобрение и получаване на заема, фирмите за бързи кредити имат опростена процедура за кандидатстване онлайн, получаването на отговор е до минути, а получаването на средствата – незабавно. Това ги прави отлично решение при спешна нужда от средства.
  • Доказване на доход. Банките ще изискват от вас доказателство за доходите ви, а в някои случаи и поръчители. Ако не работите на трудов договор, осигурявате се на по-малка сума от реалната или сте безработни, то банковият кредит не е за вас. В тези случаи фирмите за бързи кредити, които не изискват доказване на доход, са вашето решение. Те отпускат кредит срещу лична карта бързо и лесно.
  • Кредитно досие. И банковите и небанковите институции ще проверят вашата надеждност и кредитно досие, като при не особено добро такова имате шанс да получите само бърз кредит, но той отново е минимален.