Списание „Наш дом” възражда изгорялата Лятна естрада в Борисовата градина

Списание „Наш дом” възражда изгорялата Лятна естрада в Борисовата градина

05 Ñåïòåìâðè 2007 | Infotech.bg

Повод за инициативата е 40-ят юбилей на най-влиятелното издание за архитектура и интериорен дизайн в България

Домът не свършва на входния праг! Воден от това убеждение, екипът на списание „Наш дом” се зае с възстановяването на изгорялата Лятна естрада в Борисовата градина. Това е подаръкът, който най-влиятелното у нас издание за архитектура и дизайн ще поднесе на своята публика и на всички софиянци по случай 40-ия си рожден ден.

Лятната естрада е един от класическите символи на стара София. Постройката бе опожарена при неизвестни обстоятелства преди 4 години. Днес сп. „Наш дом”, с подкрепата на Столичната община, възстановява това любимо на поколения софиянци място единствено на базата на няколко стари снимки от архива на Музея на София, поради липсата на запазени оригинални планове и проект.

Очаква се строителните работи да продължат до края на септември и да бъдат на стойност около 200-250 000 лв. Основни спонсори на възстановяването са „Болкан медиа груп” (издател на списанията „Наш дом” и ”Жената днес”), лидерът в подовите настилки „CarpetMax”, Керамична къща Стралджа, компанията „HILD България” ЕООД (с нейните програми „Златни години” и „Семейно благополучие” под мотото „Животът започва на 65”), а строителните работи се извършват от строители и със съоръжения на „Главбулгарстой”. Процесът на събиране на дарения още не е приключил, тъй че всички, които се чувстват съпричастни към тази благородна кауза – било то редови граждани, или представители на бизнеса, могат да внесат своята лепта в специално откритата за целта дарителска сметка в ПИБ: BG84FINV91501000033209, BIC: FINVBGSF.

Автор на архитектурния проект за възстановяването на естрадата е арх. Янко Петров, който търси максимална близост с първоначалния вид на сцената, тъй като тя е паметник на културата. Тя ще бъде изградена отново като метална конструкция от колони и греди, облицовани с дърво. Ще бъде допълнена с обслужващо помещение с електротабло. В проекта на арх. Петров осветлението е леко променено спрямо оригиналния образец. „Луните” на тавана ще бъдат повече на брой и с по-малки размери, подобно на обсипано със звезди небе. По случай 40-годишнината на „Наш дом” луните ще са 40 и ще бъдат запалени вместо свещи по време на градинското парти в чест на юбилея на списанието рожденик в началото на октомври.

В новия проект има допълнително осветление още на стрехите и пода на сцената. Едното от двете стълбища, водещи към нея, ще бъде преустроено в рампа за хора в неравностойно положение. Надяваме се така да се увеличат интересът и възможностите за използване на лятната естрада, сподели арх. Петров.

След реставрацията на естрадата през почивните дни на сцената ще изнасят концерти Софийският симфоничен оркестър и Общинският духов оркестър, ще се състоят различни музикални и културни прояви.

Общата застроена площ е 188,24 кв.м, а тази на сцената – 56,68 кв. м. Покритата площ на сцената е 87,50 кв.м.

Лятната естрада в Борисовата градина е построена през 20-те години на миналия век и е предназначена най-вече за оркестрови изпълнения. По-късно, през 50-те, площадката е разширена, а формата и от трапецовидна става овална. Добавени са стълби отстрани, което подсказва намерението за по-мащабни сценични изяви като танцови и театрални спектакли.

Дълги години лятната естрада е сърцето на Борисовата градина. Тя е сцена на концерти и представления, декор във филми (например паметните кадри от „Любимец 13” и „Всичко е любов”) и най-вече – любимо място за отдих на софиянци. От нея са звучали не само маршове и валсове, но и сюити, фрагменти от опери и оперети, джазови пиеси, увертюри, дори симфонии.

Сп. „Наш дом” е не само най-старото, но и най-влиятелното списание за интериор у нас, а заедно със сп. „Жената днес” е и една от най-дълголетните български печатни медии. През 2007 г. списанието навършва 40 години. Този внушителен юбилей стана повод за една наистина внушителна инициатива – възстановяването на изгорялата Лятна естрада в Борисовата градина.