Фактори, които трябва да вземем предвид преди закупуването на парфюм

Фактори, които трябва да вземем предвид преди закупуването на парфюм

26 Ôåâðóàðè 2016 | (ръководство от онлайн парфюме

Намирането на парфюм е трудно, но не и невъзможна цел.

Преди да се отправите към тезгяха на коя да е парфюмерия, ви даваме възможност да се запознаете с малко ръководство, което ще ви помогне в избора на парфюм и да ви държи фокусирани върху това, което искате, сред всички напръскани аромати!

Терминология на парфюмите

1

Абсолюти - Чисти, натурални екстракти и масла от цветя и други растителни материали. Много скъп за малко количество. Например като чисто розово масло.

Нотка

Един ароматизиращ елемент в парфюма. Когато миризмата е със съставен аромат, миришем различните нотки в него. Когато първият аромат - или връхната нотка - се разпръсква, ние усещаме аромата на средната нотка, известна също като букет. Когато вече  избледнява, ни остава основната, базова  нотка, която е третият елемент на съставния аромат. Това е като симфония, нали?


1.  Не се ангажирайте с аромат, докато не помиришете и крайните окончателни нотки.

1

Одеколон – съдържанието в него е от 3 до 5 % масло в смес от алкохол и вода. Той има тенденция да бъде по-лек и освежаващ, обикновено с компонент, като цитрусово масло.
Тоалетна вода -съдържащи приблизително същото количество на парфюмно масло или малко повече от одеоколона- някъде между 4 и 8 %. Тя се смесва с алкохол вместо вода.

Парфюмна вода Eau de Parfum

Има по-висок процент на парфюмно масло - около 15 до 18 %- смесена с алкохол прави Парфюм. Тя е по-скъпа, отколкото одеколона и тоалетната вода.
Парфюм – той е с 15 до 30 % парфюмно масло и се смесва с алкохол. Тъй като съдържа такъв висок процент на парфюмно масло, той е много по-скъп, отколкото одеколон, тоалетна вода, или парфюмна вода.
Има и  друга терминология за парфюмите за тяхното описание. Дамските са цитрусови, свежи, флорални, ориенталски, сладки, подправки, или дървесни. Мъжките включват подправки и дървесни, също и по-мъжествени аромати като кожа, тютюн, мускус и мъхове.

 2.  Научете кой аромат от дадено семейство ви харесва най-много. Все пак  ще трябва да го носите много време заедно!

Ароматни семейства за жени

1

Те са класифицирани според преобладаващите характеристики на аромата. Четирите основни семейства са
1.Флорални/Сладки,

2.Цитруси/Плодови/Свежи,

3.Ориенталски/ пикантни и

4.Дървесни/шипрови.

 Разделянето им по този начин ви помага да решите кои аромати обичате и кои от тях бихте предпочели да избегнете. Вероятно сте виждали различните нотки, изброени за определен аромат; тези, които се координират със семейството, към което принадлежи избрания аромат.

1

3.  Да се пробват  няколко различни парфюми от различни парфюми семейства.  Прекрасно е да изберете аромат според сезона, повод, или настроението за този ден! Флорален и сладък за през деня, а може би и Ориенталски / пикантен аромат за вечерна среща. В студеното време по-силните аромати могат да се носят без да претоварваме всички около нас. Обратно, по-леките аромати са по-добри в по-топло време.

Флорален

Какъв букет от свежи цветя си представяте? Рози, карамфили, лавандула, портокалов цвят, виолетки, и много други ароматни цветя. Флоралният е най-широко използван аромат в женски аромати. Много сладко и лесно разпознаваем.

Цитруси/Плодови/Свежи

Портокали, лимони, лайм, грейпфрут и други цитрусови плодове. Кайсия, ябълка, праскова и т.н. Чисти, светли и ободряващи.

Ориенталски/пикантен

Топла ванилия, подправки и тамянови смоли. Напомня на Далечния Изток. Също така амбър и мускус. Мирис на загадъчност!

Дървесни/Шипрови

Парфюми като бергамот, дъбов мъх и пачули. Mного земна миризма.

1

Парфюмите са съставени от много различни съставки за получаване на хармоничен аромат. Тъй като нашето тяло е с уникална химия, същия парфюм ще мирише малко по-различно (или съвсем различно) в зависимост от това кой го носи. Освен това, той ще мирише различно в шишенцето или напръскан върху картончето, отколкото върху кожата.
 4. Първо напръскайте върху картонче. След пет или десет минути, помиреше пак. Ако все още парфюмът ви „говори”, тогава и само тогава, напръскайте върху кожата си.
5. Каква е вашата кожа? Има значение дали кожата е суха или мазна, или нормална. При суха миризмата ще се разсее по-бързо и  силно концентрирания парфюм ще има повече сила на трайност от  тоалетната вода.
6. Чувството ни за мирис е експертно както с напредването на деня, така и  в по-топло време. Отидете в магазина късно през деня, така че може да усетите  най-добрата миризма на различни парфюми.
7. Не изпробвайте куп различни парфюми или одеколони в даден момент! Забелязали ли сте как в парфюмериите има  малки бурканчета с кафе на зърна, разпръснати тук и там? Помиришете от тях и носът ви ще се освежи от многото аромати.
8. След като намерите вашия аромат, изберете допълнителни тоалетни принадлежности, които ще се координират перфектно и няма да се отблъскват.
9. За оптимална производителност, парфюмът трябва да се прилага на вашите импулсни точки: център на врата, зад ухото, вътрешността на китките и лактите и зад коляното. Ако поставите парфюм в една или повече от тези места, няма да се налага да я приложи отново през деня. За по-лек аромат, пръснете от парфюма във въздуха и се разходете из него. Пръскайте парфюма си върху гола кожа, тъй като има възможност за оцветяване на  облеклото.
10. За да запазите парфюма по-дълго време  върху кожата си, втрийте малко вазелин върху кожата си, където ще поставите парфюма. Или го пръскайте веднага след баня, когато  порите са отворени и ще се абсорбират по-интензивно в кожата.
11. Не прекалявайте с парфюмирането! Нали не искате да бъдете в една стая с хора, които стоят със свити носове заради вас? Или с кашлица.
Статията е предоставена от магазин за маркови парфюми Parfium.bg . Надяваме се тези съвети да ви помогнат да намерите вашият специален аромат!