Начало » Музика » Младият диригент Петко Димитров получава специалната стипендия на фондация "Бруно Валтер"

Музика


Младият диригент Петко Димитров получава специалната стипендия на фондация Младият диригент Петко Димитров получава специалната стипендия на фондация "Бруно Валтер"

23 Май 2007 НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР Коментари [1] Категория › Музика

   increase  decrease

Младият диригент Петко Димитров е първият българин, който получава стипендия на фондация "Бруно Валтер", Ню Йорк. Стипендията се дава в качеството му на асистент диригент на Хадънфилдския симфоничен оркестър, Ню Джърси за сезон 2007/2008.

Всяка година Фондацията предоставя стипендии на асистент диригенти на различни симфонични оркестри или оперни театри в САЩ. Изборът на Петко Димитров за носител на тазгодишната стипендия е определен от авторитетно жури, което включва целия тръст на фондацията, един от авторитетните музикални критици в Ню-Йорк, както и вицепрезидента на Лигата на американските оркестри.

Фондацията, която носи името на великия диригент, е създадена през 1963 година от дъщерята на Бруно Валтер с цел да подпомага кариерата и развитието на младите диригенти. Фондацията финансира традиционно години наред диригентската програма на Джулиард скул, Ню Йорк, както и големи проекти в Метрополитен опера, Ню-Йоркска филхармония, Линкълн център, Карнеги хол и др.

Петко Димитров е постоянен гост-диригент на Нов симфоничен оркестър, негов асистент диригент за четири сезона до момента, в който заминава за САЩ през 2001 година, за да продължи образованието си там. Завършва последователно оркестровия клас на Кенет Кислър в Мичиганския университет, както и специалната диригетска програма на Густав Майер в Пийбоди, Джон Хопкинс университета в Балтимор. В момента е музикален директор на Риджфилдски младежки симфоничен оркестър, Кънектикът, САЩ, асистент диригент на Хадънфилдския симфоничен оркестър и асистент диригент на Риджфилдския симфоничен оркестър.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова като арена за изява на млади български музиканти. Това е първата за България изцяло независима от държавата културна институция. Нов симфоничен оркестър бързо печели уважението на критиката и на любителите на класическата музика у нас, заради уникалния си репертоар и модерния си начин на работа. Оркестърът се финансира основно от доброволните вноски на над 110 участници в Годишния си фонд на различни компании, фирми, дипломати, интелектуалци, бизнесмени, общественици и почитатели на музиката.

Прочетено: 4288 пъти



 

Коментари

02 Май 2011 Иван Апостолов:

Много, много добър !!!

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.