Начало » Технологии » Швейцарец създаде метод за производство на екологични дънки

Технологии


Швейцарец създаде метод за производство на екологични дънки Швейцарец създаде метод за производство на екологични дънки

20 Юни 2012 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Технологии

   increase  decrease

Нов метод за производство на дънки, показан в САЩ от швейцарски инженер, позволява използването на до 92% вода и 30% по-малко енергия и може да има положителен ефект за околната среда, ако се употребява често, съобщи създателят му.

При сегашния подход са необходими над 9450 литра вода, близо половин килограм химически продукти и много енергия за производството на един-единствен чифт дънки, обяснява Мигел Санчес, инженер от химическата компания Клариан, намираща се край Базел. Той направи това при представянето на метода на конференция на Института по зелена химия към Американското химическо дружество.

"Ако умножите по близо два милиарда чифта дънки, произвеждани годишно в света, ще получите добра представа какво представлява тази индустрия, която има значителен принос за производството на отпадни води и парникови газове в природата", подчерта той.

Освен значителните икономии на вода и енергия, методът, наречен "Advanced Denim", позволява също така значително да се намалят отпадъците от памук (с 87%), които често се изгарят и по този начин допринасят за производството на въглероден диоксид и на други парникови газове в атмосферата.

Методът разчита на ново поколение боя от концентрирана течна сяра, която е по-екологична. По този начин всички останали етапи от традиционното производство се елиминират, уверява Мигел Санчес. Ако само 25% от дънковия плат се боядисва по този начин, ще може да се икономиса достатъчно вода за задоволяването на нуждите на 1,7 милиона души всяка година или около 9,45 милиарда литра, съобщава компанията Клариан.

Освен това методът ще позволи да не се изхвърлят 31,3 милиона куб. м. отпадни води и да се икономисат 220 милиона киловатчаса електричество, като същевременно се отстранят въглеродните емисии. Клариан работи с голям брой основни производители на дънки в света, които проявяват голям интерес към новата техника, заяви Санчес.

Прочетено: 4089 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.