Начало » Музика » Световноизвестният китарист Николо Коцев с престижна музикална номинация

Музика


Световноизвестният китарист Николо Коцев с престижна музикална номинация Световноизвестният китарист Николо Коцев с престижна музикална номинация

19 Август 2008 Infotech.bg Коментари [1] Категория › Музика

   increase  decrease

Българинът открива Дом на културата във Финландия с нова класическа опера

Българският композитор и световноизвестен рок-музикант Николо Коцев получи радостна вест по време на почивката си в родината. Той е първият наш сънародник, номиниран от Културната делегация и Общината на островите Оланд (Финландия) за “Наградата на Музикалния Съвет на Севера”. Номинацията бе официално обявена на 15 август и му се дава за рок-операта “Nikolo Kotzev’s Nostradamus”, която вече няколко години се радва на невиждан световен успех . За уникалната си творба Николо привлича гласове като Глен Хюз, Алана Майлс, последният вокалист на “Рейнбоу” Дуги Уайт, Сас Джордън.

Високопрестижната награда съществува от 1965 година и се дава ежегодно от Северната Музикална Комисия за принос и високи постижения в музикалното изкуство и е знак за изключителното признание на Северните страни. За лауреат през година се редуват изпълнител, ансамбъл или жив композитор. Броят на номинираните композитори тази година е 12, като те са от всички северни страни. В момента Николо Коцев е посветил денонощието си на нова творба - класическата опера ”Джоел” (Joel). С премиерата й на 26 Юли 2009 година ще бъде открит новопостроеният Дом на културата на островите Оланд, където композиторът живее и твори от 1989 г. насам. В операта ще участват 8 солисти, 30 души смесен хор и симфоничен оркестър от 35 души. Николо се надява да бъде готов с композицията до края на 2008 г., след което ще се заеме с оркестрацията на творбата.

Либретисти са финландският писател и поет, професор по литература и преподавател в университета в Хелзинки Ларс Хулдéн, и шведският музикален драматург Рикард Барк. Режисьор е Рикард Барк. Специален гост на премиерата ще бъде президентката на Финландия Тарйа Халонен, което е голяма чест за българина.

Според композитора, получаването на такъв професионален ангажимент е било мечта, която вече е смятал че няма да се сбъдне. Гласуваното му доверие и признание са колосални. Мнението на Николо е повече от недвусмислено: “Колко хора в днешно време биха могли да кажат: пиша класическа опера?”

В момента Николо е на Южното Черноморие с приятелката си - журналистката Дона Петкова , но дори и по време на отпуската пише музика всеки ден в хотелската стая, защото сроковете за завършване на композицията са безпощадни.

Николо Коцев е финландски гражданин от 1995 година. От дълги години е музикален директор на групата на Робин Гиб (“Би Джийс”), с когото го свързва едно голямо приятелство. В следващите месеци им предстоят концерти в Берлин, Миконос и Канада. Работил е още със “Саксън” и “Къмпъни ъф снейкс”. Въпреки натовареният си график, китаристът има все нови и нови търсения и с групата си “Брейзън Абат”, с които имат пет студийни, един лайф албум и две DVD-та. Последното участие на групата предизвика истеричен фурор на Фестивала “Меджик Съркъл”, който се организира от бандата Меноар в Германия и се счита за най-големия рок-фестивал в Европа.

Прочетено: 8781 пъти



 

Коментари

26 Март 2009 plamen9745:

Дипломиран преподавател- музикален педагог с опит предлага уроци по класическа,акустична и електрическа китара за начинаещи и напреднали във удобно за тях място и време.За контакти- 0884038938 9891197 Пламен Бояджиев plamen9745@yahoo.com skype plamen9745

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.