Начало » За дома » Сп. „Наш дом” събира на рожден ден творци от три поколения

За дома


Сп. „Наш дом” събира на рожден ден  творци от три поколения Сп. „Наш дом” събира на рожден ден творци от три поколения

03 Октомври 2007 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › За дома

   increase  decrease

Емблематични български творци от три поколения събра сп. “Наш дом” по повод своя 40-ти рожден ден. Най-дълголетното българско списание за интериор празнува своя юбилей на Лятната естрада в „Борисовата градина”. „Наш дом” организира възстановяването на този символ на София като подарък за софиянци. На рождения си ден списанието покани културния елит на три поколения да отпразнува възраждането на Лятната естрада. За гостите свириха бендът на Вили Казасян и Щурците, а класически хитове на българската естрада с обновен аранжимент изпълни Хилда Казасян. Песента от филма „Любимец 13” прозвуча в изпълнение на Хилда и просълзи немалко от гостите, сред които Гинка Станчева и Мими Николова, оригиналната изпълнителка на песента „Замълчи, замълчи...”. Финалната сцена от черно-бялата класика на българското кино е била заснета именно тук, на Лятната естрада в Борисовата градина. С това събитие сп. „Наш дом” символично връчва като подарък на своята публика и на всички софиянци възстановената Лятна естрада. Там списанието връчи и ежегодните си награди за интериор.

Както винаги те са разделени на две категории – на журито и на публиката.

Първа награда на журито се присъжда на двойка млади архитекти – Вяра Желязкова и Георги Кътов и на техния проект за интериор на къща. Решенията се отличават с много новаторски и модерен дух. Интериорът изпъква със смели съчетания на модерни мебели с класически и дори антикварни елементи в обзавеждането.

Къщата, проектирана от Желязкова и Кътов, се отличава и с тясно взаимодействие между архитектурата на сградата и вътрешното обзавеждане. Тя практически няма обособени етажи, а е разделена на много нива. Фасадата към улицата е облицована с камък, а към градината гледа изцяло стъклена стена.

Наградата на читателите получава интериорното решение на апартамент, предложено от Виолета Тодорова от Selamore. Читателите на сп. „Наш дом” са отдали предпочитанията си на ултра модерен интериор, изпълнен със съвременни и скъпи мебели от стъкло и метал. Високата класа на това решение се изразява в усещането за уют, постигнато на наистина висока цена.

За втора поредна година наградата на публиката се присъжда на изцяло съвременен, дори футуристичен интериор. Това е още един знак за трайна промяна на вкусовете в посока към модерното, коментира Цветана Шипкова, главен редактор на сп. „Наш дом” За първи път в ежегодните награди на списанието е включена и категорията „Зелените пространства”. Причината е, че все по-често се реализират професионални проекти на дворове и градини. Първото такова отличие отива при арх. Милена Милева за нейния проект на покривна тераса в София. Наглед неизползваемото пространство е превърнато в малък парк с място за хранене, камина и зона за почивка, обзаведена с хамаци.

За наградите на „Наш дом” тази година бяха номинирани 16 от общо 50 проекта. Наградата на публиката е излъчена от близо 3000 читатели на списанието, гласували по електронната поща или с писма.

Носителите на Първа награда в двете категории (на журито и на публиката) по традиция ще получат статуетката „Порцелановата кула”, дело на известния керамик проф. Божидар Бончев.

Носителите на наградата на журито получават също така и 40-инчов телевизор Sony, а на публиката – последен модел пералня Indesit.

Победителят в конкурса за екстериор получава фотьойл от „Богдан мебел”.

Ето и класирането по категории:

Награди на журито:

І място: Интериор на къща, проект на I/O архитекти - Вяра Желязкова и Георги Кътов.

ІІ място: Интериор на апартамент, проект на арх. Радина Гешева.

ІІІ място: Интериор на апартамент, проект на арх. Таня Глебова.

Награди на читателите:

І място: Интериор на апартамент, дизайнер Виолета Тодорова от Selamore.

ІІ място: Интериор на къща, дизайнер Десислава Желева.

ІІІ място: Интериор на къща, I/O архитекти - Вяра Желязкова и Георги Кътов.

Награда за екстериор „Зелените пространства”: арх. Милена Милева за проект на покривна тераса

Извънредна награда за най-стар брой получава г-жа Мария Рускова от Асеновград. В своята колекция тя пази брой 1 от 1970 г. и всички издадени от тогава досега броеве на сп. „Наш дом”.

Наградата е комплект градинска мебел, осигурена от „Практикер”.

Прочетено: 12059 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.