![kivi](https://www.infotech.bg/wp-content/uploads/2023/08/kivi.jpg)
![](https://www.infotech.bg/images/small_image/kivi.jpg)
В проучването участват 118 души с повишено кръвно налягане на средна възраст от 55 години. Доброволците били разделени в две групи – едната група яли киви три пъти дневно, а другата ябълки. След 56 дни представителите на киви – групата нормализирали високото кръвно. Кивито е плод, богат на лутеин, който има изключителни антиоксидантни свойства. Плодът е доста ефективна хранителна добавка, заради високото съдържание на витамин C. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, сяра, хлор, желязо, магнезий, натрий и др.
Leave a Reply