Финансови принципи, които трябва да следвате, за да осигурите бъдеще без стрес за вас и вашето семейство

Финансовата грамотност е в основата на добрия финансов живот. Познанията в областта са от съществено значение за спокойното финансово настояще и бъдеще. Основните принципи на личните финанси предопределят до голяма степен какъв ще бъде финансовият ви живот – спокоен, балансиран, сигурен или изпълнен със стрес, кредити, които не съумявате да обслужвате, растящи наказателни такси и лихви, лошо кредитно досие, финансов крах. Кои са най-важните финансови принципи, следването на които ще ви позволи да се радвате на стабилен финансов живот?

  1. В основата на финансовото спокойствие и просперитет е балансираният бюджет. Добре съставеният бюджет е съобразен с приходите и разходите, като са взети под внимание и най-малките такива. Добра практика с отличен финансов резултата е отделянето на  перо за непредвидени разходи, за спестявания и за пенсия.
  2. Бюджетирането не е достатъчно. Съществено е придържането към бюджета, както и преразглеждане на разходите с цел минимизирането им. Възможно е дребни на пръв поглед разходи, които се натрупват, да съставляват не толкова незначителна част от месечния бюджет. Необмислените разходи трябва да се избягват, големите – да се планират, а неизгодните договори за услуги – да се преразгледат. Това ще позволи спестяване на средства, които да осигурят спокойствие и сигурност за семейството.
  3. Кредитирането трябва да се извършва разумно – след оценка на финансовото състояние, възможностите за изплащане на кредит, рисковете и най-вече – необходимостта. Важен е правилният избор на финансираща институция, чиито изисквания отговарят на възможностите и нуждите на потребителя, както и внимателно запознаване с условията, таксите, преддоговорната информация, годишния процент на разходите. Потребителите на кредити с висока финансова грамотност съумяват да извлекат само ползи от употребата на кредитни продукти и да разрешат финансовите си проблеми вместо да си причинят финансов стрес. Те са наясно, че могат да разчитат и на първи заем без лихва до определена сума, отпуснат по телефон или в клон на банкова финансова институция, с одобрение до минути и само срещу лична карта. Този тип кредитни продукти позволяват заемане на малки суми – няколко стотин лева – без лихви и такси, които утежнят семейния бюджет. Употребата им се препоръчва винаги, когато са приложими.
  4. Друг финансов принцип е стандартът на живот да не надхвърля доходите и финансовите възможности.
  5. Важно е да се подхожда внимателно с кредитните карти, които са удобни, но с високи лихвени проценти.
  6. Грижата за здравето гарантира добър финансов живот и минимизира вероятността от заболявания, които изискват сериозен финансов ресурс.
  7. Децата трябва да придобиват знания, умения и примери, свързани с финансите, от най-ранна възраст.
  8. Данъци, осигуровки и други бюджетни разходи е важно да се заплащат навреме, за да не се натрупат непосилни за изплащане суми.

Финансовата грамотност помага за съблюдаване на принципите на добрия финансов живот.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*