Начало » Музика » „АЗ СЪМ ПИРИН...“ КОНЦЕРТ – СПЕКТАКЪЛ на Ансамбъл Пирин

Музика


„АЗ СЪМ ПИРИН...“ КОНЦЕРТ – СПЕКТАКЪЛ на Ансамбъл Пирин „АЗ СЪМ ПИРИН...“ КОНЦЕРТ – СПЕКТАКЪЛ на Ансамбъл Пирин

05 Април 2023 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА
ПРОФ. КИРИЛ СТЕФАНОВ

Ансамбъл Пирин с участието на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен, АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Национално училище за танцово изкуство отбеляза повода с голям концерт в Музикалния театър, София на 28 март.

На 28 март се навършиха 90 години от рождението на професор Кирил Стефанов – един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и по света.

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор, проявена в много голям мащаб в ансамбъл “Пирин”, където работи като главен художествен ръководител и диригент в продължение на почти половин век, той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбъл “Пирин” е реализирал над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла и възторжените отзиви идват от цял свят – Америка, Англия, Италия, Германия, Русия, Ливан, Япония, Индия, Тунис и др.

Кирил Стефанов е роден в гр. Благоевград на 28.03.1933 година. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация и музикални форми, народна музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев – едни от най-големите имена на българската музикална култура.

От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на Държавния Ансамбъл “Пирин”, с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападен университет “Неофит Рилски”.

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми – от големите сюити върху народни мотиви – за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор, а неговите инструментални композиции като: “Игра”, “Средногорски”, “Песен и танц” и песни като: „Катерино моме“, “Море, аресах си”,“Вила се й гора”, “Алтън Маро”, „Тръгна мома за вода”, “Я ти постилам шарени черги”, “Мори айда, айда“ и много други, са актуални и до днес.

Участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл “Пирин” във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие “Мистерията на българските гласове”. Този албум е награден с високата международна награда “Грами” за 1991 година.

Освен това дискографията с негови произведения включва 12 дългосвирещи плочи на “Балкантон”, 15 аудиокасети с образци на българската фолклорна изразност (обработка и музика), 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, 5 от които самостоятелни с произведения на Кирил Стефанов, съдържащи над 200 песни за хор, солисти и оркестър., както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Проф. Кирил Стефанов освен композитор, диригент, режисьор и педагог е и един от най-сериозните застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство.

Носител е на редица български ордени и отличия. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на “Балкантон”. През 1982 година е получил Златната плоча на гр. Нашвил САЩ.

На 28.05.2023 г. в Музикалния театър, София ще се състои Тържествен концерт-спектакъл на Ансамбъл “Пирин” – „Аз съм Пирин...”, специално създаден по случай 90-ата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов. Билети за спектакъла – на касата на Музикалния театър и eventim.bg.

Прочетено: 673 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.