Начало » Любопитно » Светла Петрова: Тръгвам си от БТВ, защото не искам да съм участник в предварително запланувана схема

Любопитно


Светла Петрова: Тръгвам си от БТВ, защото не искам да съм участник в предварително запланувана схема Светла Петрова: Тръгвам си от БТВ, защото не искам да съм участник в предварително запланувана схема

29 Април 2011 Infotech.bg Коментари [2] Категория › Любопитно

   increase  decrease

„Един по един имената на сериозната журналистика слизат от малкия екран. Очертава се тревожна тенденция. Тя още няма определение, чрез което да се опише обезкултуряването на журналистическата професия”, с тези думи Георги Коритаров стартира вчерашното издание на „Свободна зона” по ТВ+. Повод за разсъждението стана новината, че журналистката Светла Петрова слиза от екран заедно с публицистичното предаване, което води - „Сеизмограф”.

Коритаров потърси мнението на журналистката, която в ефира на ТВ+ сподели, че макар за много хора предложената промяна (нейното предаване и предаването за любовни истории на колежката й Наталия Симеонова просто да разменят часовите си пояси) да е чисто козметична, самата тя смята, че такава промяна е много симптоматична, след като се прави в средата на сезона. „Имало е някаква неясна за мен, много сериозна причина за тази промяна. Реших, че не мога да участвам в подобна схема и да стана съучастник в подобно действие и затова реших да си тръгна. Последните години ми беше трудно да работя в тази национална частна телевизия, защото като че ли в подобни не се инвестира в предавания на сериозната журналистика”, каза Петрова. Тя допълни, че подобна политика е нормална с оглед на комерсиалността, но въпреки това, телевизията все пак трябвало да реши дали да прави подобно предаване или не. „Обществото само трябва да прецени има ли нужда от такива предавания и да ги изиска от медиите. Без сериозната журналистика телевизиите стават жълти, изпълнени с турски сериали”, сподели журналистката.

В „Свободна зона” Светла Петрова бе категорична, че не очаква каквато и да било солидарност от някъде. „Мисля с абсолютна носталгия за годините след 1989 г., когато създавахме свободно слово, когато бяхме убединени и солидарни. Към днешна дата натискът към медиите по-скоро не е идеологически, колкото икономически и това затруднява повече свободата на словото”, изрази своята гледна точка тя.

Оставайки вярна на стила си, Петрова категорично определи скорошното изказване на министър-председателя Бойко Борисов, че в България се живее добре, като „непремерено и некомпетентно изказване”, тъй като не кореспондирало с истината.

Към края на разговора си с Коритаров в „Свободна зона”, Петрова сподели следното: „Преходът в България бе извършен по един изключително бандитски, нечовеколюбив и изключително порочен начин, като медиите станаха част от мнимата демокрация. Мисля си, че в България в момента има исторически шанс, колкото и да е изтощено обществото, да събере последната си енергия, която му е останала и да се опита да обърне нещата. Ако това се случи, до две години ще бъде сменен политическият и медиен пейзаж в България. Това, което в момента се случва е извън всякакви стандарти, правила на демокрацията и норми!”

Прочетено: 3908 пъти



 

Коментари

04 Декември 2011 Дарина Кирова:

Много е права и заедно с други журналисти в БТВ в началото имахме чувството, че ще се създаде обществена ТВ, която не само да запълва ефира, с разказ за някой случай, а да се доведе до край разрешаването на какъвто и да се постави въпрос, проблем. Но вече има само водещи, няма предавания, които сериозно да проследяват живота на хората и електората...

05 Ноември 2011 беден човек:

Много е права Светла Петрова!

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.