Начало » Музика » Булгара с концерт в Русе

Музика


Булгара с концерт в Русе Булгара с концерт в Русе

27 Ноември 2009 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

Известната етно-джаз формация Булгара ще изнесе концерт в Русе на 4 декември от 19.00 часа в зала Филхармония (Дом на културата).

Събитието е организирано от културно-информационният гайд Седмицата и Оперно-филхармонично дружество – Русе.

Музиката на Булгара е смес от фолклорни мотиви, изпълнени на автентични инструменти (гайда, гъдулка, кавал, тъпан и други), електронни семпли и джаз импровизации.

Групата съществува от края на 2002 година, когато Костадин Генчев (кавал) – оркестрант и композитор в оркестъра за народна музика към БНР и Кирил Добрев (ударни) – композитор и аранжьор, работил за Ъпсурт, Братя Мангасариян, дават воля на музикалните си виждания.

Една година след създаването си Булгара печелят наградата за театрално изкуство Аскеер за авторска музика към театралния етно-спектакъл Дивите по Николай Хайтов.

Красотата на тяхната музика е споделена и във филма Отвъд чертата. Композициите им са забелязани от корифея на джаза Милчо Левиев, който ги кани да му партнират в концерт, изнесен в Зала България.

Албумът на Ъпсурт Попфолк нямаше да бъде същият без таланта, добавен от Булгара.

През 2004 не само публиката на Аполония ги оценява по достойнство, но и френският музикален канал MEZZO, който излъчва репортаж за тях. В рамките на Sofia Music Jam 2004 са подгряваща група на концерта на David Garfield and The Cats.

Първият албум на групата, Меча сватба, излиза през 2005 година. Групата успешно смесва традиция и новаторство, като използва не само българския фолклор, но и румънски, турски, дори испански, и им придава джаз и рок звучене.

На концерта в зала Филхармония Булгара ще изпълнят най-известните си композиции, сред които Меча сватба, Дивото, Балканско фламенко, Копаница, Почти румънско танго и други.

Прочетено: 2958 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.