Световни звезди на анимационното кино пристигат за фестивала във Варна

Световни звезди на анимационното кино пристигат за фестивала във Варна

22 ГЂГўГЈГіГ±ГІ 2011 | Infotech.bg

Уникални анимационни филми, неизлъчвани в телевизионен ефир, ще видят посетителите на седмия Световен фестивал на анимационния филм Варна 2011. Освен конкурсната програма с филми от цял свят, почитателите на рисуванато кино ще имат шанса да видят авторски филми на световни звезди на анимацията – членове на журито на фестивала.

Официалното откриване на фестивала е на 8 септември 2011 г., от 18:00 часа, в зала 1 на ФКЦ с конкурсна програма късометражна анимация. Награждаването на победителите ще бъде на 12 септември.

Всеки фестивален ден между 10:00 и 23:00 часа организаторите ще излъчват минимум по 30 филма – конкурсна програма, детска програма, ретроспективи и рисувани ленти на членовете на журито.

Нов анимационен рекламен клип, дело на екипа на сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, ще тръгне в телевизионния ефир след броени дни. Главният герой в рекламния видео спот на варненския фестивал е симпатичният и забавен калкан, който се надява от неговата уста „да не прозвучи плоско, но… си струва да възстановим традицията”.

В периода 8-12 септември 2011 г., във Фестивален и конгресен център (ФКЦ) Варна, петима големи аниматори ще оценяват конкурсната програма на седмия Световен фестивал на анимационния филм. Звездното жури в състав Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай), Оливие Кот (Франция) и българина Пенчо Кунчев ще определи 7-те победители и ще разпредели награден фонд от над 20 000 евро между тях.