Дизайн на храна ще бъде представен на Sofia Design Week 2011

Дизайн на храна ще бъде представен на Sofia Design Week 2011

02 ГћГ­ГЁ 2011 | Infotech.bg

Лъжица с опция за вграждане на подправки в дръжката, която поднася един вкус в устата, а друг на носа; чаша за вино с чучур за директно вливане на виното в гърлото, тотално променяйки преживяването на напитката; гъвкава сокоизстисквачка, приготвяща сок без нито една семка в чашата. Това e само част от една изключително любопитна изложба, посветена на темата – дизайн на храна: «Foodjects: Дизайн и нова испанска кухня». Тя ще бъде открита на 2 юни, от 18:00 ч. в галерията на София Прес и е в рамките на Sofia Design Week. Събитието е част от културния календар на Столична община. Два документални филма и три творчески работилници също ще бъдат посветени на дизайна на храна, част от програмата на тазгодишното издание на фестивала.

„Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта” – тази мисъл на испанския дизайнер Феран Адриа най-добре описва онова, което ще преживеят посетителите в галерия София прес. Там върху 2 стандартни маси за хранене ще бъдат изложени над 100 уникални предмета, свързани с храната.

Те са резултат от съвместните усилия на водещи испански кулинари и дизайнери, които заедно постигат истинска революция не само в начина на приготвяне на храната, но и в нейното аранжиране и поднасяне. Така според куратора на изложбата Мартин Асуа се създават «изцяло нови формати за хранене, които предизвикват зрителите да оценят по достойнство вкусовете, контрастите и ароматите на новата испанска кухня».

Купа за плодове


В дългия списък на авторите на изложбата се открояват имената на испанските топ дизайнери: Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал и Феран Адриа. Самият проект е финансиран от испанското правителство, а дизайнерските предмети са изработени от някои от най-големите компании на Пиренеите.

Изложбата се реализира благодарение на: посолството на Испания в България, галерия София Прес и СБХ.