Един Различен Поглед Към Мондиал 2018

Един Различен Поглед Към Мондиал 2018

02 Þëè 2018 | Infotech.bg

Снимка: Официална страница на Мондиал 2018 във Facebook

На всеки четири години, футболният свят има повод за празник и той се казва световното първенство по футбол. 2018-та е поредната година, през която ще можем да се насладим на футбол от най-висока класа, след като световните финали вече официално започнаха в Русия, като Мондиал 2018 е първото световно, провеждащо се в Източна Европа.

Освен чисто футболните аспекти от този турнир обаче, Световно Първенство 2018 крие някои много пикантни и интригуващи факти, за които вероятно не сте чували. Например, преди две години бе избран талисманът на Мондиал 2018, вълкът Забивака (в предвид Вкарвач, Голмайстор). В официалното гласуване взеха участие над милион души, като симпатичния вълк спечели с 52.8% от гласовете.

От друга страна пък, Мондиал 2018 не излезе никак евтино на домакините от Русия, тъй като общата сума, която това домакинство струва е почти 12 милиарда долара, като само през изминалата година сумата набъбна с допълнителни 600 милиона. От общата сума, руското правителство е заплатило 6.7 милиарда долара, докато 1.5 милиарда са дошли от общински бюджети и 3.4 милиарда от частни фирми.

А когато говорим за суми свързани със Световно Първенство 2018, то няма как да пропуснем да отбележим, че цели 400 милиона долара са заделени, като награден фонд, който ще бъде разделен между участващите отбори. Това е с 12% повече от бюджета на миналото световно, като в Русия всеки отбор, който е взел участие ще прибере по 8 милиона. Победителя в турнира пък ще грабне зашеметяващите 38 милиона долара, докато отбора загубил финала ще трябва да се утеши със „само“ 28 милиона.

Говорейки за победител, интересно е да отбележим, че когато става дума за спортни залагания, то шанса на домакините от Русия да вдигнат големия трофей е оценен на 34.00. Макар и далеч от най-добрия коефициент, който е притежание на Бразилия (5.00), руснаците все пак имат сравнително добър коефициент за краен в успях на турнира, като със сигурност факта, че те играят пред собствена публика е голямо преимущество в тяхна полза.

Световно първенство 2018
Снимка: Официална страница на Мондиал 2018 във Facebook

Играчите на Станислав Черчесов определено надхвърлят предварителните очаквания към тях, като макар и треньора на руския тим да нямаше много време за опознаване и сработване на отбора преди Мондиал 2018, то неговите играчи показват много добър футбол. Самия старт на Сборная бе повече от феноменален, след като те размазаха тима на Саудитска Арабия с 5:0, което се превърна и в най-убедителната победа на откриване на световни финали.

В страни от всички интригуващи и интересни факти обаче, Световно Първенство 2018 остава един истински футболен празник за всички, които обичат футбола. Факта, че домакините от Русия пък започнаха своето участие толкова добре със сигурност е огромен повод за радост на страната домакин на Мондиал 2018.

Нека не забравяме, че и уникалното 5:0, с което Сборная започна участието си в турнира, връща спомени за онова 6:1 срещу Камерун през далечната 1994, когато България пък се добра до четвъртото място в света. Тогава Олег Саленко вкара цели 5 гола за руснаците, превръщайки се в играча с най-много голове в един мач на световно. Каквото и да ни очаква до края на Мондиал 2018 обаче, със сигурност ще бъде интересно, типично в стила на най-големия футболен турнир в света.