Съвети при избора на луксозен часовник

Съвети при избора на луксозен часовник

23 ГЊГ Г© 2015 | Infotech.bg

Ако сте от хората, които колекционират, обичат или просто могат да си позволят да притежават луксозни часовници, може би знаете особеностите при техния избор и покупка. Ако обаче сте от онези, които тепърва ще се сдобият с такъв, има няколко акцента, на които трябва да обърнете внимание, когато разглеждате моделите в магазина. Все пак, става дума за скъп модел, който освен, че ще показва часа, ще представя и вашата индивидуалност пред света.

Скъпите часовници са изключително оригинални, най-малкото защото трябва да оправдаят цената си. Производителите се стараят да предложат най-доброто на своите клиенти, за да изградят доброто си име на пазара, а това се постига само с качество. И все пак, колкото и да са стойностни и ценни, има някои особености, които е хубаво да вземете под внимание, когато си търсите луксозен часовник.
Най-важен е материалът. Помислете от какъв точно искате да бъде вашият часовник. Най-традиционни са моделите от неръждаема стомана, титан, който е по-здрав от стоманата, по-лек, но и скъп и керамика – модерна и устойчива на ниски и прекалено високи температури. Разбира се, сред най-предпочитаните са и луксозните часовници от розово, жълто и бяло злато, както и от платина. Добре е да бъдете осведомени, че при тези метали, по-малкото карати се равняват на по-голяма вероятност от одрасквания. За почитатели на бялото, освен злато, часовникарите използват и бронз, и сребро, но те са доста податливи на климатични условия, така че трябва да бъдете внимателни, ако си вземете такъв модел. Карбоновото покритие също е добър избор, понеже е здраво и леко.
Функционалността също е важно качество за един часовник. В зависимост от това какво ще правите с него, се огледайте за водоустойчив модел, за такъв, който показва изминало време, модел с по-голям циферблат и т.н.  Като цяло, изберете най-подходящият според интересите си, колкото и специфични да са те.

От значение при луксозните часовници е и механизмът. Съществуват най-различни типове задвижване, като има такива, които се отделят от „тълпата” и са характерни само за определени марки. Някои часовникари произвеждат собственоръчно механизми, които обаче могат да задвижат много малко на брой часовници. По-луксозните бутикови пък притежават сложни механизми, чието качество е на най-високо ниво. Ето защо, всичко опира до личните ви предпочитания и възможности.

Добре е да се информирате дали часовникът е минал някакви тестове и какви. Така ще получите представа за издръжливостта на модела, което си е от значение, имайки предвид парите, които ще дадете за него. Някои модели се подлагат на доста сурови експерименти, а други дори притежават сертификати за издръжливост.

Трябва да си дадете сметка, че луксозните часовници са и една добра инвестиция. Има специалисти, които биха могли да ви информират каква ще бъде цената на определен модел в бъдеще. Друга възможност, която се открива пред вас е да се спрете на часовник от лимитирана серия. Заради ограничените бройки, стойността му след време определено ще бъде висока. С една дума, изберете рядък и запомнящ се модел. Интересен факт е, че в някои има вградени части от скъпи марки автомобили, от самолети или кораби, претърпели апокалиптични катастрофи, като Титаник, например.