Начало » Музика » Фортисимо Фест 2011 започnа с фойерверки, полети и иновации

Музика


Фортисимо Фест 2011 започnа с фойерверки, полети и иновации Фортисимо Фест 2011 започnа с фойерверки, полети и иновации

12 Септември 2011 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

С "Музика под звездите" на 10 септември започна Фортисимо Фест 2011, съобщиха организаторите. Първият концерт от програмата на фестивала "Музика под звездите", който е безплатен, започна в 19:30 часа пред Народния Театър в София. Множество музикални изкушения са подготвили Максим Ешкенази и Фондация "Америка за България" в откриващия концерт от второто издание на Феста.

Наред с пламенните интерпретации на Паганини на цигуларя Марио Хосен, зрителите ще се насладят на изпълненията на Софийски фестивален оркестър, на виртуозните композиции на Маестро Георги Андреев, базирани на българския фолклор, както и на участието на солистите на НФА "Филип Кутев" и на детето-чудо на гайдата - 9-годишния Петър Бодуров.

Специално място в програмата на "Музика под звездите" е отделено и за музика от известни филми като "Междузвездни войни", "Карибски пирати" и "Батман". Легендарната композиция "Smile" на Чарли Чаплин ще бъде включена в концерта в специален аранжимент, а в кулминационните моменти на изпълненията, небето над София ще бъде озарено от фойерверките, запазена марка на "Музика под звездите".

Именно с филмова музика е свързано и едно от най-оригиналните и свежи съпътстващи събития на фестивала - играта "Твоят шанс да полетиш". Един от всички почитатели на Фортисимо Фест, които изпратят на имейл ff@fortissimofest.com своите любими филмови теми, ще спечели кратък полет с лек самолет, пилотиран от самия Максим Ешкенази, който освен диригент и музикален директор на фестивала, е и сертифициран пилот и авио ентусиаст.

Максим Ешкенази продължава да изненадва с новаторски за българския концертен и фестивален живот идеи. За първи път български класически концерт ще бъде излъчен на живо в Интернет - в сайта на фестивала http://www.fortissimofest.com, както и в специалния видеоканал на събитиетo http://www.ustream.tv/channel/fortissimofest2011.

Тази година Максим Ешкенази и Фондация "Америка за България" подготвят изключително преживяване за ценители. В предстоящото издание създателите на Фортисимо Фест ще предложат на публиката изискан микс от 8 незабравими музикални приключения.

На 17 септември под откритото небе над Пловдив също ще се състои концерт, посветен на класическата музика в компанията на българския фолклор и любими теми от известни филми. "Музика под звездите" ще се случи на най-подходящото място в града – Античния театър. С този концерт Фортисимо Фест гостува на Нощта на музеите и галериите и ще бъде акцент в тазгодишното издание на големия културен форум.

Звездата на Фортисимо Фест 2011 е един от най-изявените и ценени артисти в момента – световноизвестната млада цигуларка Сара Чанг. Тя пристига в България за да открие втората част на фестивала на 26 октомври. Концертът ще се състои в зала 1 на НДК.

От 26 октомври до 6 ноември в поредицата от закрити концерти Фортисимо Фест ще срещне меломаните с най-добрите примери от американската опера и госпъл, с джаза и пленителните ромски ритми, със страхотните изпълнения на трима китаристи и камерните приключения на няколко талантливи български музиканти в галерия.

За представянето на един по-завършен облик на българската и американската култура, тази година Фортисимо Фест ще постави фокуса върху палитрата от етноси във всяка от двете държави, ще представи изтъкнати творци от различните групи и чрез тази цветна културна амалгама отново ще отдаде заслуженото на изкуството, което не познава граници и обединява различните хора. По този начин посланието на Фортисимо Фест 2011 ще апелира и към толерантност и разбирателство – белези на модерния цивилизован човек.

Освен представителите на различни етнически групи, Фортисимо Фест 2011 ще бъде платформа, която обединява и различни стилове. Зрителите на предстоящото издание ще могат да се насладят не само на класическите симфонични форми и изпълнения.

Желанието на Максим Ешкенази и Фондация "Америка за България" е Фортисимо Фест да даде възможност за среща на максимален брой хора. Затова в тазгодишното издание на фестивала концертите са повече и няма да се случват само в София, програмата е разнообразна и богата, а пространствата, в които ще се случват събитията, също са по-различни.

Не на последно място е важно да се отбележи, че фестивалът Фортисимо Фест не е комерсиален по своята същност. Неговите основни стремежи са идеални. Това е така, не само защото половината от събитията в програмата му са с вход свободен, а най-вече защото 100 % от приходите от продадени билети се изразходват за реализирането на образователната програма "Фортисимо в клас". По този начин всеки закупен билет е възможност за още един ученик да стане част от образователната инициатива на Маестро Ешкенази и Фондация "Америка за България".

Прочетено: 2249 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.