Начало » Лайфстайл » Предстои Седмица на изкуствата в Банско

Лайфстайл


Предстои Седмица на изкуствата в Банско Предстои Седмица на изкуствата в Банско

20 Юли 2007 ПРофайл   |  Коментари [0] Категория › Лайфстайл

   increase  decrease

В рамките на юбилейното 10-годишно издание на „Джаз-фест” Банско 2007, хотел „Бъндерица” организира седмица на изкуствата от 7 до 13 август.

Тази година, освен традиционните вече джем-сесии, продължаващи до сутринта, гостите на хотела и Банско ще могат да разгледат и изложба на съвременно изкуство. В колекцията, подбрана и специално организирана от столичната галерия „Астри”, могат да бъдат видяни платната не само на български автори, но и на значими художници от съседни страни: на Вула Кераклиду от Гърция и на Зоран Круль от Сърбия, който е представител на известната сръбска наивистична школа.

Специален интерес представляват платната на художника Мартин Кръстев, който е възпитаник на софийската художествена акедемия, но изградил и реализирал се като самостоен автор, вече повече от 25 години, в Гърция.

Сред имената на младите български художници внимание предизвикват Милчо Костадинов, Мария Райчева и Живка Маринова. И тримата са завършили художествената академия в ателието на Акад. Светлин Русев и са представители на младото поколение импресионисти в България. Представители на абстрактната живопис са Иво Бистрички, Петьо Денев, Геновева Рогова. Тодор Овчаров, известен и извън пределите на страната с графичните си работи, тук се представя с цикъл от три живописни платна, наречен „Пътуване над водата”. Включени са още над петнадесет автора, участващи с произжедения от годишната изложба на галерия „Астри”, „Формат 30/30”.

Скулпторът Спартак Дерменджиев показва „ Портрет на Дон Кихот”. Колегата му Любомир Вутов също е представен с два минималистични портрета от дърво.

Тематично със събитието „Джаз-фест” е участието на художника Тоню Цанев. Композицията му „Балкански джаз” в стил етно-сецесион става емблематична за Арт-седмицата в хотел „Бъндерица”.

„Нарисувай ми една овца!”- бихте могли да го поискате и от именитата художничката Анжела Минкова, която ще бъде в хотела и ще рисува край басейна. Ателие – демонстрация или workshop, художничката е виртуоз в акварелната техника. Какво ще се роди върху платната и в атмосферата на джаз- импровизации, ще знаят само билите в „Бъндерица” в петък, събота и неделя.

И ако толкова изкуство ви подейства вдъхновяващо, може да вземете и вие четките и да нарисувате своята...”овца”. Рисунката ви ще бъде част от колекцията „Приятели в Бъндерица”. Все пак, ако нямате възможноста да следите събитията от близо, на сайта на галерията www.astrygallery.com ще ви информираме редовно за случващото се в Банско.

Прочетено: 3069 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.