Начало » Туризъм » Каяк маниаци се впускат в рекорден леден рафтинг през януари

Туризъм


Каяк маниаци се впускат в рекорден леден рафтинг през януари Каяк маниаци се впускат в рекорден леден рафтинг през януари

06 Декември 2010 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › Туризъм

   increase  decrease

416 км с каяк по Дунав, от Видин до Силистра, за 4 дни, през най-студените дни в годината, в името на защитата на 4 редки вида птици, застрашени от изчезване!

Звучи лудо и сякаш граничи с невъзможното, но всъщност е съвсем реален проект на Александър Паздерски (34), член на Британската каяк асоциация, който се занимава с каяк от близо 20 години и е един от малкото българи, които имат 18 последователни участия в ТИД (най-голямата гребна регата в света) и Борислав Найденов (23), с 6 години опит като водач на рафтинг групи в България и чужбина. Двамата смелчаци са решили да се впуснат в леденото приключение, за да наберат средства за защитата на 4 вида застрашени от изчезване птици – малък корморан (Phalacrocorax pygmaeus), белоока потапница (Aythya nyroca), морски орел (Haliaeetus albicilla) и къдроглав пеликан (Pelecanus crispus), за което работят съвместно с Българско дружество за защита на птиците. Никой до момента не е гребал на подобно разстояние през зимата на температури под нулата. За сравнение, участниците в Tour International Danubien, една от най-големите туристически регати? в света, изминават този участък за 12 дни.

Александър и Борислав са основатели на Сдружение "Рекичка" - неправителствена организация, фокусирана върху развитието на гребния туризъм в България като алтернатива на масовия туризъм. Сред основните цели на Сдружението са подкрепата на развитието на гребния туризъм в България като средство за опазване на биоразнообразието, подпомагане създаването и поддръжката на гребни и веломаршрути, консултацията на централните и местни органи на управление относно разнообразяване на местния поминък чрез въвеждане на екотуризъм. Дружеството има реализирани проекти в партньорство с МОСВ и програма ФАР, а в момента изпълнява проектите “Опазване на глобално значимо биоразнообразие по долното течение на река Янтра и Дунав чрез развитие на екотуристически продукти” и "Маркиране и промотиране на комбиниран вело- и каяк маршрут Ново село – Видин" по програма "Развитие на устойчив туризъм по поречието на р. Дунав 2010".

Двамата каяк-маниаци популяризират adventure туризма в България и посредством организирането на екзотични пътешествия с компанията си Go Wild - българо-британски outdoor клуб, посветен на осигуряването на активна и екологична почивка на уникални места, а сега се надяват да привлекат още запалени почитатели на атрактивния спорт с рафтинга по Дунав през втората половина на януари.

Те ще гребат по следния график:

Ден 1: Видин - Козлодуй 88 км

Ден 2: Козлодуй – Никопол 106 км

Ден 3: Никопол – Русе 102 км

Ден 4: Русе – Силистра 120 км


Решихме се на този рафтинг, за да привлечем общественото внимание към проблемите на застрашените птичи видове в региона, за да тестваме възможностите си и не на последно място, да си направим един приятен зимен преход по реката” – споделя Александър Паздерски.

Прочетено: 3166 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.