Начало » Туризъм » Ще се определят нови седем чудеса на света

Туризъм


Ще се определят нови седем чудеса на света Ще се определят нови седем чудеса на света

18 Май 2007 Actualno.com   |  Коментари [0] Категория › Туризъм

   increase  decrease

Главни претенденти за "7-те нови чудеса на света" са Чичен Ица на полуостров Юкатан в Мексико и светилището на инките - градът-крепост Мачу Пикчу в Перу, съобщи Фондацията "Новите 7 чудеса", със седалище в Цюрих, Швейцария, която с подкрепата на ЮНЕСКО организира международно гласуване по интернет, съобщиха ИТАР-ТАСС и Нюзру.

Освен Чичен Ица и Мачу Пикчу, в списъка на 10-те основни претендента са влезли още Акрополът в Атина, Колизеумът в Рим, Айфеловата кула в Париж, Великата китайска стена, каменните фигури на остров Пасха в Тихия океан, град Петра в Южна Йордания, култовият комплекс Стоунхендж в Англия и потресаващият мавзолей Тадж Махал в Индия.

10-те основни претендента бяха избрани от списък с 21 забележителности. Селекцията започна на 1 януари 2006 г. А 7-те победители, новите чудеса на света ще бъдат оповестени на 7 юли 2007 г., т.е. на 07/07/07 в Лисабон.

Проектът "7-те нови чудеса на света" бе лансиран през 2000 г. от пътешественика и режисьор Бернард Вебер. Специална комисия, която включва бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор, избра 21 паметника сред над 200 кандидати.

Основният критерий за попадане в първата седморка е популярността сред хората. Нивото на тази популярност се определя чрез гласуване по интернет или по телефона, в което могат да участват всички желаещи.

Ограничението е едно-единствено - забележителностите да не са изградени или открити след 2000-а година. Организаторите обещават събраните от участието в анкетата средства да бъдат изразходвани за реставрацията и поддръжката на паметниците, а също на увредените статуи на Буда в Афганистан.

Само едно от "класическите" чудеса на света - Хеопсовата пирамида в Гиза, е оцеляло до наши дни. Седемте чудеса на света, описани от Филон Византийски още през IV век, са храмът на Артемида, висящите градини на Вавилон, мавзолеят в Халикарнас, Родоският колос, Александрийският фар на остров Фарос, статуята на Зевс и Хеопсовата пирамида.

Може да се каже, че първата идея за събиране на чудесата на древния свят в списък е на Херодот, който впечатлен от Египетските пирамиди и Вавилон, смята че това са най-значителните постижения на хората до това време.

По-късно е имало няколко други списъка, както и предложения да бъдат добавени много забележителности, като Колизеума, Капитолия, Ноевия ковчег. БТА

Actualno.com

Прочетено: 6762 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.