Начало » За дома » Дизайн на храна ще бъде представен на Sofia Design Week 2011

За дома


Дизайн на храна ще бъде представен на Sofia Design Week 2011 Дизайн на храна ще бъде представен на Sofia Design Week 2011

02 Юни 2011 Infotech.bg   |  Коментари [0] Категория › За дома

   increase  decrease

Лъжица с опция за вграждане на подправки в дръжката, която поднася един вкус в устата, а друг на носа; чаша за вино с чучур за директно вливане на виното в гърлото, тотално променяйки преживяването на напитката; гъвкава сокоизстисквачка, приготвяща сок без нито една семка в чашата. Това e само част от една изключително любопитна изложба, посветена на темата – дизайн на храна: «Foodjects: Дизайн и нова испанска кухня». Тя ще бъде открита на 2 юни, от 18:00 ч. в галерията на София Прес и е в рамките на Sofia Design Week. Събитието е част от културния календар на Столична община. Два документални филма и три творчески работилници също ще бъдат посветени на дизайна на храна, част от програмата на тазгодишното издание на фестивала.

„Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта” – тази мисъл на испанския дизайнер Феран Адриа най-добре описва онова, което ще преживеят посетителите в галерия София прес. Там върху 2 стандартни маси за хранене ще бъдат изложени над 100 уникални предмета, свързани с храната.

Те са резултат от съвместните усилия на водещи испански кулинари и дизайнери, които заедно постигат истинска революция не само в начина на приготвяне на храната, но и в нейното аранжиране и поднасяне. Така според куратора на изложбата Мартин Асуа се създават «изцяло нови формати за хранене, които предизвикват зрителите да оценят по достойнство вкусовете, контрастите и ароматите на новата испанска кухня».

Купа за плодове


В дългия списък на авторите на изложбата се открояват имената на испанските топ дизайнери: Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал и Феран Адриа. Самият проект е финансиран от испанското правителство, а дизайнерските предмети са изработени от някои от най-големите компании на Пиренеите.

Изложбата се реализира благодарение на: посолството на Испания в България, галерия София Прес и СБХ.

Прочетено: 5122 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.