Начало » Музика » Берковската духова музика и Нина Николина с концерт в НДК

Музика


Берковската духова музика и Нина Николина с концерт в НДК Берковската духова музика и Нина Николина с концерт в НДК

23 Май 2012 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Музика

   increase  decrease

На 24 май – най-светлия български празник в 19 ч., в зала 1 на НДК ще прозвучат едни от най-хубавите български народни песни. Концертът – спектакъл е на Нина Николина и Берковската духова музика, съобщиха от АBА, част от SME.

За първи път в България ще се състои концерт-спектакъл, с изпълнения на автентични български народни песни, изпълнени и аранжирани в нов, нестандартен вариант. Режисьор на концерт-спектакъла е Камен Донев.

"Старата любов ражда не хваща. Аз съм народна певица по образование и по възпитание. Майка ми е фолклорист, израснала съм в такава среда, за това народното винаги е било вдъхновяващо". Това сподели певицата Нина Николина в интервю за БГНЕС преди концерта си в София на 24 май.

"Подготвям концерта, албумът вече е готов", сподели пред нас изпълнителката, която ще изнесе един наистина български концерт на емблематичната дата 24 май в зала 1. Ден по-рано на пазара излиза новият албум на Нина, нестандартна смесица между модерното и народното.

В диска са включени 12 народни песни и четири дуета. "Участват много мои приятели, които съм поканила, за да изпеем песни, изцяло аранжирани от Берковска духова музика. Дуетите са с Камен Донев, Христо Мутафчиев, Любо Киров и популярната народна певица Лиляна Галевска. Всички приятели, които поканих в този албум избраха свои любими народни песни, които са искали да изпеят те, така че подборът е техен", разказва тя. "Лилиана Галевска е една страхотна народна певица, от която съм се учила да пея като малка, а Любо Киров, който всички познават като страхотен поп певец, пее народна песен и я пее страхотно", сподели певицата.

Концертът ще бъде промоция на диска и няма да включва нищо старо от музикалната библиотека. "Не бях в България, прибрах се да запиша вокалите. След това работихме дистанционно, но разстоянието вече не е толкова важно, защото комуникацията навсякъде се осъществява на мига. Записите бяха в читалището в Берковица. Едно традиционно студио е много скучно за артистите, а читалището беше много вдъхновяващо за мен, защото по стените имаше забравени декори от минали представления и детски конкурси. Изобщо цялата атмосфера беше много арт, а Берковица се пази от планини", спомня си певицата.

Албумът е завършен пролетта и включва нестандартния ремикс на народната песен "Свети Георги"."Ремиксите винаги са трудни, защото моят вкус се ограничава обикновено до по-натуралното. Много трудно ми е да избера човек, на който да се доверя. В това отношение Dj Rossko се справи страхотно с това предизвикателство". Продуцент на концерта е Салонът на изкуствата. "24 май е най-българския празник. Този концерт е много български и заслужава да бъде на тази дата", каза Нина Николина.

Прочетено: 2796 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.