Начало » Кино » Четири награди за филма "АВЕ" на София Филм Фест

Кино


Четири награди за филма Четири награди за филма "АВЕ" на София Филм Фест

19 Март 2012 БГНЕС   |  Коментари [0] Категория › Кино

   increase  decrease

Основната програма на 16-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключи миналата вечер с гала прожекцията на документалния дебютен филм на Борислав Колев "Стоичков", съобщиха организаторите.

На фестивала бяха представени 260 филма от 52 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти. На 17 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала. Международното жури в състав: Дейвид Макензи (Великобритания) – режисьор, Ян Цвиткович (Словения) – сценарист, актьор и режисьор, Марк Баше (Франция) – продуцент, Ваня Щерева (България) – актриса, писател и музикант и Драгомир Шолев (България) – режисьор даде Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс на филма "Историите са живи, когато се помнят" (Бразилия – Аржентина - Франция) с режисьор Жулия Мурат. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и продуцента на филма и беше получена от Пиер Менахем, копродуцент, MPM films.

Специалната награда на журито (диплом и статуетка) бе присъдена на филма "Вълшебната долина" (САЩ) на режисьора Джафи Зин. Статуетката беше получена от Ричард Дамстра, Културно аташе, Посолство на САЩ. Наградата за режисура бе присъдена на Константин Божанов (на снимката) за неговия филм "АВЕ" (България). Наградата е диплом, статуетка и премия от 1000 евро. Наградата JAMESON за български късометражен филм се присъжда на филма "Сутрин" (България) на режисьора Неда Морфова. Наградата бе връчена от режисьора Ян Цвиткович и Елена Илиева, бранд - мениджър на Jameson Irish Whiskey за България. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey и бе получена от режисьора.

За първи път ЮНЕСКО подкрепя Конкурса за документален филм на София Филм Фест през 2012 година и наградата на ЮНЕСКО беше присъдена от международното жури с председател Елдора Трайкова (режисьор) и членове Бен Хопкинс (режисьор, Великобритания) и Джей Уайсберг (кинокритик, САЩ), на филма "Това не е филм" на Моджтаба Миртахмасб и Джафар Панахи. Наградата е диплом, статуетка и премия на стойност 1000 евро, осигурени от ЮНЕСКО, и беше връчена от г-н Франческо Бандарин, заместник генерален директор за културата, ЮНЕСКО. Наградата беше получена от Екатерина Казак, представител на Wide Management.

Наградата "Домейн Бойар" за най - добър балкански филм се присъжда от международното жури с председател Джим Старк (продуцент) и членове Ана - Фелиция Скутелнику (сценарист и режисьор) и Петер Заврел (експерт), на филма "АВЕ" (България) на режисьора Константин Божанов. Наградата е диплом, кашон вино `ARS LONGA` и парична премия от 1000 евро за режисьора на филма, осигурени от "Домейн Бойар". Балканското жури присъди и поощрителни награди за актрисата от филма "Алпи" – Ариан Лабед и актьора от филма "Гишето" – Серкан Ерджан. Наградата на Гилдията на българските кинокритици отиде при филма "АВЕ" на режисьора Константин Божанов. На "АВЕ" бе дадена и наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм. Наградата бе получена от продуцента на филма Димитър Гочев.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Алисън Франк (Великобритания), Леслав Роман Чаплински (Полша), Димитър Кабаиванов (България) присъди наградата на ФИПРЕССИ на филма "Враг" на режисьора Деян Зечевич. Наградата беше получена от режисьора. Наградата на публиката на 16-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит "Пънкът не умира" на режисьора Владимир Блажевски. Наградата е диплом и парична премия от 1000 лева и беше връчена на режисьора на филма.

На 9-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните награди: За най-добър пичинг в програмата "Проекти за втори филм", осигурена от Synchro Film, Video & Audio – Vienna, получи проектът "RHINOCEROS" на Олег Сенцов (режисьор) и Олга Журженко (продуцент) (Украйна). Наградата е диплом, статуетка и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги. Наградата на LVT за най-добър проект в програмата "Проекти за втори филм" получи проектът "RHINOCEROS" на Олег Сенцов (режисьор) и Олга Журженко (продуцент) (Украйна). Наградата е диплом и чек за 2000 евро в постпродукционни услуги, предоставени от DIGIMAGE - LVT Post Production. Наградата на LVT за най – добър проект в програмата "Проекти плюс минус един" на София Мийтингс получи проектът "ПАНЧО И АЛИС" на Стефан Вълдобрев (режисьор) и Мина Милева, Весела Казакова (продуценти) (България). Наградата е диплом и чек за 3000 евро в услуги, предоставени от LVT Sofia Post Production.

Прочетено: 3164 пъти



 

Хумор и забава

Блондинка с къса пола се качва по стълби. След нея върви мъж и поглежда под полата й. Блондинката ядосана се обръща:
- Как не ви е срам! Вие не сте никакъв джентълмен.
- А вие не сте никаква блондинка - отговорил джентълменът.